Hoppa till huvudinnehåll

Banreparation i Sjundeå lovar snabbare tågtrafik

Tåg i Sjundeå
Tågen kan hålla farten i Sjundeå i vinter. Tåg i Sjundeå Bild: Yle/Minna Almark Kustbanan,tåg,Räls,ic-tåg

Tågtrafiken på kustbanan mellan Helsingfors och Åbo ska gå smidigare i vinter jämfört med tidigare - åtminstone i Sjundeå. Trafikverket har nämligen satsat stora pengar på att rätta till problem vid tågbanan som bland annat har förorsakats av vatten.

Tommi Knaapinen
Tommi Knaapinen Tommi Knaapinen Bild: Yle/Minna Almark knaapinen

Företaget Ralf Ajalin Ab, som gör mark- och anläggningsarbeten, har utfört två projekt på båda sidorna om stationsområdet vid Kela i Sjundeå. De största arbetena gjordes under fyra veckoslut på sommaren, då tågen inte alls trafikerade på banan.

En bro under banan

Dels korrigerades sneda pålhattar vid ett banavsnitt öster om Kela stationsområde.

- Kustbanan är byggd 1985, så den är rätt gammal. På vissa ställen har man varit tvungen att sätta betongpålar, som har betonghattar på sig och vi har nu rätat upp dem, berättar Tommi Knaapinen, som är vd för Ralf Ajalin Ab.

Nu när pålhattarna är korrigerade hålls banprofilen också i skick och det innebär i sin tur att tågen inte behöver sakta in på det här banavsnittet.

- Under två veckoslut i juli lyfte vi upp banan på ett 300-400-meters långt avsnitt och bytte ut krossgrusmaterialet under skenorna. Dessutom korrigerade vi pålarna och satte dit över hundra betongplattor som stabiliserar banan. I princip byggde vi en betongbro under tågbanan, förklarar Knaapinen.

Vattnet leds bort

Ett stort problem längs Kustbanan är vatten. Därför har man öppnat upp gamla diken och också grävt nya. På det här sättet leds vattnet bort från banan så att det inte uppstår frostskador, som också tvingar tågen att hålla saktare fart.

Väster om Kela stationsområde, mellan de två tunnlarna i Sjundeå, har Ralf Ajalin utfört ett ännu större projekt.

- Största problemet här har också varit vattnet. Skogen här omkring är lite för högt uppe jämfört med järnvägen, så vi har varit tvungna att borra diken djupare på båda sidorna om järnvägen, säger Knaapinen.

- Dessutom har vi borrat en 300-meter lång och 60 centimeter stor, vertikal tunnel genom berget, fortsätter han.

Projektet beräknas vara färdigt i januari, beroende på vädret.

Tidtabellerna håller bättre

Trafikverket har satsat flera miljoner på att reparera Kustbanan mellan Karis och Kyrkslätt och det är meningen att ännu flera miljoner ska satsas på att banan ska förbättras.

Enligt Tommi Knaapinen kommer tågen den här vintern att kunna hålla maximal fart.

- Åtminstone på det här avsnittet i Sjundeå, säger han.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland