Hoppa till huvudinnehåll

Evira: Ge inte korv till småbarn!

Bild: Yle korvgrillning

Korv och charkprodukter kan vara skadliga för barn. Det visar en ny forskningsrapport om nitriter och nitrater i maten, som Livsmedelssäkerhetsverket Evira publicerade i dag. Utifrån rapporten kommer nu nya rekommendationer om hur mycket korvar, knackkorvar och charkvaror som får finnas i barnens kost.

Livsmedelssäkerhetsverket Evira har undersökt i vilken utsträckning finländska barn och vuxna utsätts för två vanliga konserveringsmedel som finns i vår mat - nämligen nitriter och nitrater. Riskvärderingen visar att en del av barnen under skolåldern överskrider det dagliga rekommendationsvärdet för nitriter och nitrater. Därför kommer Evira, tillsammans med Institutet för Hälsa och Välfärd och Statens Näringsdelegation, med nya rekommendationer som säger att man bör ge extra sparsamt med korv och charkvaror för barn under skolåldern.

Orsaken är att korvar, knackkorvar och andra charkprodukter innehåller höga halter av nitriter. Nitrat och nitrat tillsätts som konserveringsmedel i vissa ostar, ostprodukter, icke upphettade köttberedningar och saltsill, men de finns också naturligt i vissa grönsaker, som bland annat spenat, rödbeta, kinakål, olika bladsallader, ruccola, rädisa, färska örter, groddar och rotfruktssafter.

Barnen kan utveckla cancer eller diabetes.

Ju mer barn får i sig produkter som innehåller de här ämnena, desto större risk löper de för att få hälsoskador i framtiden. Bland annat kan man utveckla diabetes, koronarsjukdom och cancer. Nitrat- och nitrit kan störa syretransporten i kroppen. Barn bör ändå fortsätta äta grönsaker, eftersom grönsakernas nyttiga näringsämnen övervinner de eventuella riskerna som nitraten medför.

Att korv kan innehålla skadliga ämnen för barnen kommer som en överraskning för daghemmet i Helsingfors. Så här säger föreståndarinnan, som vill hålla sig anonym:

- Inte tänker man på det så mycket, vad det kan finnas till exempel i vanliga knackkorvar. Det är bäst att man håller ögon och öron öppna och lyssnar på vad forskarna har kommit fram till, säger föreståndarinnan.

Spädbarn bör inte alls äta korv.

Enligt rekommendationen ska spädbarn, alltså barn under ett år, undvika korvar helt och hållet. Spädbarn bör också undvika de grönsaker som av naturen innehåller rikligt med nitriter. För de lite äldre barnen är det inte lika strikt. Barn under skolåldern får äta max 150 gram korvar eller charkvaror i veckan. Små barn i lekåldern, alltså ett- och tvååringar, bör däremot inte äta mer än en korvmåltid i veckan.

Föräldrar bör alltså vara extra sparsamma med att ge allt från råkorvar, så som siskonkorv, till charkvaror och påläggskorvar - så som medvurst, balkan- och lördagskorvar, kallskuren skinka, kalkon och broilerkyckling till barn under skolåldern.

Barnen vänjer sig vid smaken av halvfabrikat.

Karin Boström, en av föräldrarna till barnen på daghemmet i Helsingfors centrum, är oroad över vad hennes barn får i sig via maten på dagiset.

- Visst är jag orolig. Det finns så mycket färdig mat som vi inte vet om. Jag skulle ju helst vilja att mitt barn på dagis inte får så mycket fabriksproducerad mat, utan helst hemlagad mat eller mat gjord av rena råvaror, säger Boström.

Enligt Boström vänjer sig barnen vid smaken i halvfabrikat och tycker inte att hemlagad husmanskost smakar lika gott.

- När barnen får halvfabrikat på dagis eller i skolan så tycker jag att det är jättesynd. Med tiden så lär de ju sig att det är så som maten ska smaka. Och så vill de inte äta hemlagad mat, säger Boström.

Till Eviras webbplats.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes