Hoppa till huvudinnehåll

Greenpeace-aktivister kommer inte hem till jul

Bild: EPA/LUIS TEJIDO saarela sini

De Greenpeace-aktivister som inväntar rättegång i Ryssland tillåts inte lämna landet. Ryssland har underrättat en dansk aktivist om utreseförbudet, som även torde gälla de övriga utlänningarna, däribland finländska Sini Saarela.

Enligt Greenpeace innebär det att aktivisterna måste stanna i S:t Petersburg över julhelgen, eventuellt ännu längre.

I förra veckan lämnade Greenpeaces advokater in ansökningar om utresevisum till den ryska utredningskommittén. Men enligt miljöorganisationen har den danska aktivisten Anne Mie Roer Jensen fått ett brev från kommittén, där det står att hennes ansökan inte skickats vidare till ryska migrationsverket.

Migrationsverket har tidigare meddelat att utresevisum inte utfärdas annat än på direkt begäran av utredningskommittén. Vidare så finns det inga stämplar om inresa i Ryssland i de gripnas pass.

Enligt Danmarks Radio (DR) kommer beskedet som en överraskning för Greenpeace, eftersom utreseförbudet står i strid med Internationella havsrättsdomstolens avgörande. Greenpeaces juridiska rådgivare Daniel Simons säger till DR Nyheder, att Ryssland nu direkt agerar emot ett bindande avgörande från en internationell domstol. Domstolen ålade i november Ryssland att släppa fartyget Arctic Sunrise och alla de 30 gripna aktivisterna.

Aktivisterna greps i slutet av september, då de i klättrade upp på en rysk oljeplattform i Barents hav för att protestera mot oljeutvinning i Arktis. Ryska specialstyrkor bordade Arctic Sunrise, som bogserades in till Murmansk.

Aktivisterna hölls i rannsakningshäkte i två månader, verafter de frigavs mot borgen i väntan på rättegång. Ursprungligen anklagade Ryssland dem för sjöröveri, men senare ändrades åtalet till huliganism.

Rysslands agerande har väckt mycket kritik i väst, och kändisar som Paul McCartney och Madonna har vädjat för att aktivisterna ska släppas.

Senare i december torde ryska duman rösta om en omfattande amnesti, som bland annat möjliggör frigivning av "huliganer" och småbarnsmammor. De gripna Greenpeace-aktivisterna omfattas inte av president Vladimir Putins förslag, men efter en mindre ändring i texten skulle amnestin gälla även dem, menar organisationen.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes