Hoppa till huvudinnehåll

HRT: Priset fördubblas för Östersundomborna

Utsikten ur en buss framruta i en korsning.
Månadskortet blir dubbelt dyrare för Östersundomborna. Utsikten ur en buss framruta i en korsning. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström tariff

Ju längre du åker desto mera betalar du. Så här lyder HRT:s nya motto när det gäller prissättningen. År 2017 träder den nya bågmodellen i kraft. Bågmodellen förändrar inte bara priserna utan ritar också om zonerna.

Österleden går tvärs över de dimmiga och stillsamma åkrarna. Tystnaden avbryts då en röd bil svänger in på den lilla parkeringsplatsen utanför en närbutik i Östersundom. Här är det få som regelbundet åker kollektivt. Bilen är det självklara fortskaffningsmedlet för de flesta.

Ända sedan Östersundom blev en del av Helsingfors har man kunnat åka exempelvis buss nummer 93 in till Östra centrum och där sedan byta buss eller hoppa på en metro in till centrum. Det här till priset för en intern biljett.

En busshålplats intill en landsväg sedd från sidan. Inga människor syns i bild, en cykel står parkerad bakom busskuren.
Härifrån åker man i dag för lite på 2 euro in till centrum. En busshålplats intill en landsväg sedd från sidan. Inga människor syns i bild, en cykel står parkerad bakom busskuren. Bild: YLE/Rose-Marie Sundström Östersundom,lande

I framtiden kommer Östersundom att falla utanför den interna regionen. Det här betyder att ett månadskort för en Östersundombo som nu kostar 45 euro höjs till 90 euro.

- Det här kommer åtminstone inte att öka på mitt bussresande. Det blir väl lönsammare att åka bil överallt, konstaterar en kvinna som kommer bärande på två matkassar.

En ung kvinna med hörlurar i öronen stiger av bussen framför närbutiken. Hon åker samma sträcka dagligen.

- Det låter inte bra! Det är allt för dyrt redan i dagens läge. Bussarna är dessutom ofta försenade och det kommer knappast att bli bättre efter en prisförhöjning. Jag har en bil men jag åker hellre kollektivt, får nu se hur länge till, konstaterar kvinnan och promenerar vidare.

Blir din bussbiljett dyrare? Kolla vilken zon du bor i här: https://www.hsl.fi/sites/default/files/uploads/kaarimalli_vyohykkeet.pdf

Du kommer längre med en intern biljett

SFP:s Björn Månsson som sitter i HRT:s styrelse hade önskat att den nya bågmodellen skulle se annorlunda ut. De nya zonerna baserar sig ändå på ett beslut som tagits redan tidigare av den före detta styrelsen. Det blev den sittande styrelsens uppgift att bestämma priserna.

- Nog är det ju galet att Östersundom nu blir placerat i C-zonen tillsammans med norra Vanda och norra samt västra Esbo hör till. Sydvästra Vanda och största delen av Esbo hör däremot till B-zonen tillsammans med övriga Helsingfors. Det bygge helt enkelt på det att man betalar mera om man reser längre vägar, förklarar Björn Månsson som representerar SFP i HRT:s styrelse.

Esbo kommer att delas i två olika zoner, vilket betyder att en resa inom Esbo kommer att bli dyrare. För en esbobo som bor i Domsby och jobbar i Mattby kostar månadskortet i dag 45 euro medan det i framtiden kostar 60 euro.

Dessutom är man tvungen att köpa ett månadskort för minst två zoner med undantag för D-zonen som är den yttersta zonen dit Sibbo och Kyrkslätt hör. Det är alltså inte möjligt för en som exempelvis bor i Tölö och jobbar i Kampen att köpa en biljett endast för den innersta A-zonen.

- Helsingfors intern 30-dagarsbiljett kommer att kosta ungefär samma som i dag alltså omkring 50 euro. Men med denna biljett kommer du att kunna åka från stadskärnan till Grankulla och Vandaforsen, säger Månsson.

Läs mera om bågmodellen på HRT:s hemsidor.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen