Hoppa till huvudinnehåll

Lucia är barnens fest

- Man kan vara Lucia på många sätt, och man behöver inte vara ett helgon, sade Wivan Nygård-Fagerudd i sitt tal till årets Lucia.
Domkyrkan i Helsingfors var fylld till bredden, och takten till Natten går tunga fjät ackompanjerades främst av ivrigt springande fotsteg och glada rop. Lucia är barnens fest. Ute på domkyrkans trappor står barn utklädda till tomtar, lucior och stjärngossar, och alla får vara med.

Iida Lucia tittar på Lucia ur sin mammas famn, med ett elektriskt ljus i handen. Hon föddes på Luciadagen för två år sedan, och döptes därefter.

- Hon skulle egentligen heta Iida Sofia, men dagen hon föddes besökte ett luciatåg förlossningsavdelningen så hon fick heta Lucia.

Iida Lucia med sin mamma och pappa Bild: Yle/Hanna Nordenswan ida lucia

Andra har klätt sig som Lucia själva, med ljusslingor runt halsen och kronor på huvudet.

- Kronan är det bästa, tycker Kaarina som tillsammans med sin lillasyster klätt sig till lucior. De tycker att alla kan vara lucia.

Raakel och Kaarina. Bild: Yle/Hanna Nordenswan lucia 2013

Alvin och Edvin står utanför domkyrkan med sin pappa Sami. De hann inte till kyrkan, men fick se Lucia gå ner till sin vagn.

- Lucia var bra, jag tycker sångerna är finast, säger Alvin.

Lucias uppgift

Kyrkoherde Stefan Djupsjöbacka påminner de samlade människorna i domkyrkan om vad Lucia betyder - ljus.

- Så här års tar vi alla olika kosttillskott, och vi måste speciellt minnas vitamin Se. Vi måste kunna se, som Lucia ser den lidande människan. Vi måste se varandra och förstå.

Lucia Elin Andersson och hennes tärnor sjöng Lucias traditionella sång Natten går tunga fjät på italienska. Mångfald, öppenhet och kärlek togs upp av alla som talade under Luciaceremonin. Wivan Nygård-Fagerudd, ordförande för Svenska Kulturfondens delegation, tog upp Nelson Mandela innan hon krönte Elin Andersson.

- Mandela sa ofta att han inte är ett helgon, utan betonade att varje människa har förmågan att göra skillnad.

Lucia Elin Anderssons uppgift är att möta människor och sprida julens budskap. Hon och hennes tärnor ska nu turnera runt i Finland och uppträda. Temat för Folkhälsans Luciainsamling i år är ensamma åldringar, och insamlingen pågår fram till den 31 januari 2014.

Bildspel från kröningen:

Tidigare under dagen besökte lucia och hennes tärnor bland annat Min Morgon där de uppträdde med sång. Det var det första officiella uppträdandet för årets lucia Elin Andersson.

Senare besökte de också Stora Smedjan i Böle där lucia och tärnorna uppträdde för Yles personal.

Bildspel från Lucias uppträdande i Stora Smedjan:


Läs allt om lucia:

Alla artiklar om lucia 2013 hittar du på svenska.yle.fi/lucia.

Läs också

Lucia

 • Luciakandidaternas dag 1962

  Handlar det om inre eller yttre skönhet?

  Handlar det om inre eller yttre skönhet kan man fråga sig då tio luciakandidater presenteras för publiken i oktober 1962.

 • Vem var Finlands första lucia?

  Frågan har inte ett självklart svar.

  Debatten om vem som egentligen betraktas som Finlands första riksomfattande lucia väcker debatt på sociala medier. Var det Barbro Reihe 1950, eller Heidi Sandström 1948? Eller ska vi gå tillbaka till 1930-talet?

 • Lucias blodiga historia

  Vad har utstuckna ögon och lussebullar gemensamt? Jo, lucia!

  Den lucia vi firar nuförtiden är en salig blandning av legender och folkliga traditioner. I dagens luciagestalt finns det spår av blod från Sicilien, Jesusbarn från Tyskland, en vitklädd, glöggbärande man, och mycket mera.

 • Lucias Via Dolorosa

  Lucia genomled Via Dolorosa innan hon blev helgon.

  Lidande och smärta är synonymt med Lucias levnadshistoria. Hon fick utstå en rejäl dos av den här varan under sitt korta liv. Men hon lever i högsta grad kvar hos oss.