Hoppa till huvudinnehåll

Seija kraftigare än både Eino och Oskari

Centralparken i helsingfors på fredag morgon.
Centralparken i Helsingfors på fredagsmorgonen Centralparken i helsingfors på fredag morgon. Bild: Yle/Atte Jääskeläinen seija-storm

Stormen Seijas genomsnittliga vindhastighet nådde under natten över 30,7 m/s, vilket nästan är rekordstyrka i Finland. De hårda vindarna har orsakat störningar i elnäten och i tåg- och färjetrafiken.

Stormen slår både stormarna Eino och Oskari i styrka, på senaste år är det bara stormen Tapani som drog fram under julen 2011 som varit snäppet kraftigare.

Stormen har orsakat störningar i tåg- och färjetrafiken, och bilister uppmanas till försiktighet i morgontrafiken. Exceptionellt kraftiga vindar har blåst över 28 m/s till lands.

Stormen har hållit räddningsverken sysselsatta. Bland annat i Egentliga Finland och Västra Nyland har räddningsverken fått rycka ut tiotals gånger, främst för att röja undan träd som fallit över vägen.

I Kymmenedalen har räddningsverket fått rycka ut 70 gånger under morgonen och förmiddagen. Förutom fallna träd har larmen också rört tak som vinden rivit lös från egnahemshus och förråd.

Seija har även orsakat störningar i mobilnäten som på många håll är svaga eller helt ur stånd. Problem med bredbandsanslutningar har också förekommit.

Till havs har de hårdaste vindarna - på över 30 meter per sekund - uppmätts på Sälgrund utanför Kaskö.

Försiktighet i trafiken

Yles meteorolog Toni Hellinen klassar vindarna som exceptionellt kraftiga. Hellinen varnar för att elavbrotten ännu kan öka ordentligt, och påminner om att det lönar sig att vara försiktig i morgontrafiken. Enligt Hellinen väntas stormen ge med sig till eftermiddagen.

Stormen har också lett till störningar i trafiken. Träd som fallit över tågrälsen har brutit tågtrafiken på fyra olika banavsnitt.

Tågen ersätts med bussar mellan Karis och Salo på kustbanan, mellan Loimaa och Åbo, mellan Tammerfors och Björneborg och mellan Karleby och Ylivieska i Österbotten.

Färjan mellan Pargas och Nagu står på grund av vädret, liksom färjan över Hammarösund i Rimito.

Läs också om utegångsförbudet Seija orsakat i Borgå, strömavbrotten i Österbotten och Egentliga Finland och se stormbuilder från Västnyland.

Lugn tidtabell när det stormar
Meteorologiska institutets varningar
Partel reder upp efter stormen
Telefonstrul då basstationer saknar el
Omkullfallna träd: bussar ersätter tågen.
Fortfarande närmare 800 utan el i Österbotten

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes