Hoppa till huvudinnehåll

Snöstorm över Mellanöstern - flyktingarnas lidande förvärras

Delar av Mellanöstern upplevde på fredagen den kraftigaste snöstormen på tiotals år. I Jerusalem föll det upp till en halv meter snö, med stora trafikproblem som följd. Men värst är läget för de syriska flyktingarna.

I Jerusalem, som ligger 800 meter över havet, är snö om vintrarna ingen ovanlighet. Dagens snöstorm var ändå helt exceptionell. Enligt tidningen Haaretz är vintern i den heliga staden den strängaste på 60 år.

Jerusalems borgmästare Nir Barkat liknade snöyran vid en tsunami, och sa att han aldrig varit med om något liknande. Stadens administration var helt oförberedd på det trafikkaos som följde.

Nästan alla Jerusalems gator blev oframkomliga för trafik, spårvagnar fick ställas in, och motorvägen till Tel Aviv stängdes delvis av. Räddningstjänsten fick hjälpa många nödställda bilister ur deras insnöade fordon.

I stora delar av staden slogs strömmen ut, och polisen har uppmanat folk att för säkerhets skull stanna hemma. Många skolor håller stängt.

Snön fördröjer hjälpflyg

Också på Västbanken har städer som Ramallah och Betlehem fått ett tjockt snötäcke, och talrika skolor och myndigheter har hållit stängt. På Gazaremsan och i andra låglänta områden har översvämningar vållat problem. I Gaza har flera illa konstruerade hus rasat.

Ovädret, som fått namnet Alexa, har i synnerhet förvärrat lidandet för de syriska flyktingarna. FN:s flyktingorgan UNHCR uppgav på fredagen att man under två dygn inte kunnat flyga in hjälp från Irak till Syrien för vädrets skull. Nu håller ändå vädret på att bli klarare, så leveranserna kan eventuellt återupptas inom någon dag.

Tiotusentals flyktingar i norra Syrien behöver mathjälp. Därtill satsar UNHCR 195 miljoner dollar på att skaffa fram vinterutrustning som varma kläder, värmeisolerade tält och presenningar till flyktingar i Syriens grannländer.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes