Hoppa till huvudinnehåll

Stilfull final för Pixel

Vilket mentala arv lämnar vi efter oss? Den frågan infinner sig lämpligt nog i det allra sista avsnittet av kulturmagasinet Pixel.

Kvarlåtenskap ur tre dödsbon fick konsthistorikern Katja Weiland-Särmälä att forska i sin egen släkts kvinnohistoria.

- Jag fick upp ögonen för det immateriella arv vi har efter våra förfäder. Som att skriva, bry sig om det sköna och engagera sig i samhällsfrågor, säger hon i samtalet med Pia-Maria Lehtola och Stefan Brunow.

Den danskinfluerade guldåldern i den finska baletten har inte undgått Pixels tittare. Nu möter vi den förra balettchefen Dinna Bjørn som numera bor i ett gammalt spökhus i Frankrike. Hon analyserar balettens uppåtsträvande, himmelska väsen.

- Man måste ha en betongarbetares fysik och ändå se ut som en sylfid, en graciös luftande, om man är kvinna.

Få balettdansöser har uppträtt i samma balett som sin egen far; Dinna Bjørn spelade sylfid och hennes pappa var häxan i Bournonvilles version av Sylfiden.

Det legendariska humorgänget Monty Pythons kommande återförening på Londons största arena såldes slut snabbare än Cheeks Stadionkonsert i Helsingfors. I Pixel berättar John Cleese varför han vill ställa sig på scenen igen.

Johanna Lecklins videor, aktuella på Forum Box i Helsingfors, berättar om hur också onda gärningar i barndomen kan leva vidare i vuxenvärlden.

Pixel fredagen den 13 december kl 18.30 i Yle Fem,
30 dagar på Yle Arenan