Hoppa till huvudinnehåll

Stormen slog till i Egentliga Finland

Drygt 38 000 av Fortums kunder var ännu utan el i Egentliga Finland på fredag klockan 17 på grund av stormen Seija. Ungefär 100 av Åbo Energis kunder är utan el.


Stormskadorna är så stora att det kommer att ta dagar att reparera, uppger Fortum. Som värst var cirka 90 000 hushåll i landskapet utan el.

En flaggstång har fått ge vika för stormen i Kimito centrum. Bild: Yle/Monica Forssell kimito centrum

Egentliga Finlands räddningsverk har haft drygt 400 uppdrag på grund av stormen. De flesta handlar om fallna träd och tak som flugit bort. Inga personskador har rapporterats.

Var försiktig i terrängen!

Flest uppdrag har räddningsverket haft i Saloregionen och i Åbo. Räddningsverket uppmanade på fredagsmorgonen folk att hålla sig inomhus och inte röra sig utomhus om det inte är absolut nödvändigt, eftersom saker kan flyga omkring.

Räddningsverket uppmanar också till försiktighet då man rör sig i terrängen på grund av brustna elkablar. Man ska inte gå nära elkablarna utan märka området och kontakta myndigheterna.

Stormen drabbade färj- och tågtrafiken

Färjtrafiken mellan Pargas och Nagu var också avbruten under några avgångar under morgonen men är i gång igen. På färjan Sterna uppger man att vindstyrkan varit mellan 28 och 32 m/s. Också Nordic Duck avgång klockan åtta från Granvik i Pargas inhiberades. Även färjan över Hammarösund i Rimito och Vartsalafärjan i Gustavs har haft avbrott under morgonen.

Också en del av tågtrafiken står stilla. Tågen mellan Åbo och Helsingfors ersätts med bussar från Karis till Salo och mot Toijala ersätts tågen mellan Åbo och Loimaa med bussar.

Stormen har också påverkat Viking Lines avgångar. Nattens avgångar från Långnäs till Stockholm och Åbo inhiberades.

I Åbo har kupolhallen Javenture Areena i stadsdelen Impivaara blåst iväg med vinden.

Omfattande skador i skogarna

Under dagens lopp har skogägare börjat inspektera sina skogar och på Kimitoön säger Peter Jägerskiöld vid Sjölax gård att skadorna verkar vara omfattande. Jägerskiöld jämför stormen Seija med den storm som drabbade sydvästra Finland för två år sedan på julen.

- Det verkar också vara samma områden som drabbats, suckar Jägerskiöld.