Hoppa till huvudinnehåll

Vecko- och månadspengar

Antalet elever som får månads- eller veckopeng varierar mycket i dagens läge. Oftast brukar det som tonåring höra till att man vill börja tjäna sina egna pengar, och då kan man till exempel komma överens med sina vårdnadshavare om att få en månads- eller veckopeng. I början kan summan vara liten, men senare kan det vara frågan om mera. Kriterier för att få pengarna kan vara att hjälpa till med hushållssysslor hemma.

Jag gjorde en undersökning bland 10 elever i Högstadieskolan svenska Normallyceum angående månads- och veckopengar. Det visade sig bli en ganska jämn undersökning. 60 procent av eleverna som blev intervjuade får pengar regelbundet av sina föräldrar medan 40 procent inte får pengar regelbundet. De elever som får en månads- eller veckopeng kan hjälpa till med sådant som att gå ut med hunden, eller städa sitt rum, och så klart tömma diskmaskinen och föra ut skräpet, medan det också finns de som inte behöver göra något för att få sina pengar. De intervjuade sade att de oftast använder sina pengar på kläder, tv-spel och sötsaker.

Däremot finns det även de elever som flitigt sparar på sina kontanter. De som inte får pengar regelbundet kan istället få pengar för fina provresultat och då de behöver pengar frågar de sina föräldrar. Eleverna började få månads- eller veckopeng både på lågstadiet och högstadiet, och det var för att de själva ville få pengar och för att föräldrarna inte hela tiden skulle behöva köpa saker åt barnen.

Det rörde sig om 10 euro per vecka till 60 euro per månad. En medel-månadspeng bland eleverna som fick en månads- eller veckopeng var 41 euro per månad, då man endast kände till vad 5 elever fick i månads- eller veckopeng. Jag tycker att det är bra att själv ha ansvar över pengar, och att ens kunskaper inom pengaskötsel senare i livet kan vara till stor nytta.

Joar Löf
prao-elev på Svenska Yle

Läs också

Familj

Till Buu-klubben
Till Hajbo
Till MGP