Hoppa till huvudinnehåll

Amorella trafikerar igen på onsdag

Viking Amorella på grund vid Långnäs
Enligt Sjöbevakningen körde fartyget sannolikt på en sten. Viking Amorella på grund vid Långnäs Bild: Sjöbevakningscentralen i Åbo grundstötning

Viking Lines passagerarfärja M/S Amorella bogseras under lördagskvällen till Mariehamn efter en grundkänning vid Julgrund.

Amorella lämnade Åbo på lördagsmorgonen och var på väg mot Stockholm med 1 945 personer ombord. Inga personskador har konstaterats efter grundstötningen.

På lördagskvällen fick man loss fartyget och det bogseras nu till Mariehamn.

De passagerare som ska till Sverige får åka hem med Rosella, de som ska till Finland övernattar ombord och åker hem med Grace i morgon klockan 14. Viking Line uppger på sin webbplats att Amorella tros vara i Mariehamn vid 01.30 natten mot söndag.

Imorgon sätts fartyget på dock i Raumo och målsättningen är att ha fartyget i bruk igen på onsdag. Viking Line uppmanar alla som bokat resor med Amorella under de närmaste dagarna att vänta på att rederiet tar kontakt.

Amorella körde på grund utanför Föglö på lördagen. Bild: Marine Traffic långnäs

"Det går ingen nöd på passagerarna"

Fartyget tar inte in vatten, men ett mindre läckage har konstaterats i en barlasttank, uppger Viking Line. Vd Mikael Backman säger att det finns något slag av läcka i fören men det kommer inte vatten in i själva fartyget. Enligt Backman går det ingen nöd på passagerarna.

Också Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström säger att läget är stabilt och situationen är lugn. Passagerarna har informerats om vad som har hänt. Boijer-Svahnström säger att orsaken till grundstötningen kan ha varit ett stömavbrott. Strömavbrottet är nu åtgärdat.

- Viking Amorella råkade ut för en så kallad black out-situation, vilket betyder att de förlorade all ström ombord och till följd av strömavbrottet så körde de på grund väster om Åland ganska nära Långnäs. Farten var mycket låg när de körde på grund, cirka 5 knop, men på grund av grundstötningen blev det ett hål i skrovet som orsakade ett läckage, säger Kim Westman vid sjöbevakningen.

Sjöräddningsledare Kim Westman
Sjöräddningsledare Kim Westman Sjöräddningsledare Kim Westman Bild: Yle/Linus Hoffman kim westman

Passagerarna bjuds på mat och dryck ombord.

Amorella på väg ut från hamnen.
Amorella på väg ut från hamnen. Bild: Sjöbevakningen grundstötning

M/S Amorella är byggd i det tidigare Jugoslavien, hon är 170 meter lång och 27 meter bred. Fartyget rymmer knappt 2 500 passagerare och en besättning på 450 personer och 50 långtradare.

Amorella har också tidigare gått på grund. För tio år sedan gick hon på grund i närheten av Vaxholm men kom då flott för egen maskin.

Trafiksäkerhetsverket Trafi ska grundligt utreda vad som vållade grundstötningen på lördagen.

Läs också: Passagerare på Amorella: De flesta är lugna

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes