Hoppa till huvudinnehåll

Mandela flögs hem för begravning

Tusentals vinkade för sista gången adjö till Mandela på lördagen. Bild: EPA/KIM LUDBROOK mandela

Sydafrikanerna har i snart en vecka fått säga farväl till Nelson Mandela och nu lider sorgearbetet mot sitt slut.

I tisdags hölls en minnesceremoni med närmare 100 000 åskådare i Johannesburg och över 100 000 människor uppskattas ha sett Mandelas kropp då han låg i öppen kista i regeringsbyggnaden Union Buildings i Pretoria i tre dagar.

Mandelas kropp fördes på fredagen från byggnaden under hedersvakt men innan den på lördagen lämnade Pretoria ordnades en minnesceremoni för medlemmar i hans parti ANC vid militärbasen Waterkloof.

Bland andra sydafrikas president Jacob Zuma höll ett tal till minne av Mandela.


Efter en multireligiös ceremoni som innehöll både tal, sång och dans lastades Mandelas kista på ett militärflyg som tar honom till Mathatha i Östra Kapprovinsen.

På väg hem

Från Mathatha körs Mandelas kvarlevor vidare till hans hemby Qunu där han begravs på söndag. ANC har bett ortsborna bilda en mänsklig kedja längs rutten från Mathatha till Qunu för att hedra hans minne. Före begravningen hålls en stor gudstjänst där bland annat representanter för flera europeiska kungahus deltar tillsammans med statsöverhuvuden och kända människorättsaktivister.

Gudstjänsten sänds direkt på tv och är den sista delen av sorgearbetet som allmänheten kan ta del av.

Efter den kommer Mandela att begravas vid familjens hem i en privat ceremoni enligt Thembu-folkets traditioner. Bland de inbjudna utländska gästerna märks prins Charles och den amerikanske politikern och pastorn Jesse Jackson.
Också ärkebiskop Desmond Tutu deltar, trots att han först sade att han inte bjudits in. Påståendet väckte uppseende. Man trodde att den uteblivna inbjudan beror det på den hårda kritik Tutu riktat mot korruptionen inom regeringspartiet ANC.

För att garantera att själva begravningen går lugnt och värdigt till har polisen kastat ut de flera hundra journalister som hade åkt till Qunu i förväg efter att lokala myndigheter uppmanade invånarna att öppna sina hem för världens media.

Polisen har också stängt vägarna till byn och armén har stängt luftrummet i ett stort område runt omkring för att inget ska störa morgondagens högtidligheter.