Hoppa till huvudinnehåll

Grace hämtade resenärerna till Åbo

Ett passagerarfatyg och gränsbevakningens fartyg ute på havet
Ett passagerarfatyg och gränsbevakningens fartyg ute på havet Bild: Gränsbevakningen Viking Line,amorella

De finländare som befann sig på M/S Amorella när grundstötningen skedde på lördagen har nu återvänt till Finland. De kom med Viking Grace, som anlände i Åbo vid 20-tiden på söndagen.

Viking Lines passagerarfärja M/S Amorella anlände tryggt till Mariehamn kring klockan ett natten till söndagen efter att hon vid middagstid på lördagen haft en grundkänning vid Julgrund.

Fartyget drogs loss från grundet på lördagskvällen.

– Färden gick problemfritt, Amorella gick för egen maskin. Bogseringsbåten Harald och fartyget Turas säkrade resan, berättar Jani Salokannel på Åbo sjöbevakning.

Amorella lämnade Åbo på lördagsmorgonen och var på väg mot Stockholm med 1 945 personer ombord. Inga personskador konstaterades efter grundstötningen.

En utredning ska småningom sättas igång. Enligt ledande utredare Risto Haimila vid Olyckutredningscentralen blir det bland annat aktuellt att utreda varför man inte lyckades förhindra grundstötningen med hjälp av reservgenratorsystemet.

Amorella ska läggas på docka i Raumo och målsättningen är att fartyget är i trafik igen på onsdag. Viking Line uppmanar alla som bokat resor med Amorella under de närmaste dagarna att vänta på att rederiet tar kontakt.

Läs också:
Amorella i trafik igen på onsdag
Passagerare på Amorella: De flesta är lugna

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes