Hoppa till huvudinnehåll

Merkel presenterade ministrar

Efter veckor av förhandlingar och en utdragen medlemsomröstning står Tyskland nu kort inför att få en ny regering. Den stora koalitionen mellan kristdemokraterna och socialdemokraterna inleder sitt arbete i morgon. I går kväll presenterades de sista ministernamnen.

Det tog till slut nästan tre månader, men igår kväll kunde förbundskansler Angela Merkel officiellt presentera de kristdemokratiska ministrarna i den nya tyska regeringen. Att det tog så här länge, hängde framförallt på de många och långa förhandlingsrundorna mellan Merkels kristdemokrater och socialdemokraterna.

I synnerhet de senare ville ha ett detaljerat regeringsprogram, för att inte bli överkörda av den stora valsegraren Merkel, i den kommande koalitionsregeringen. Därtill kom att SPD lät partimedlemmarna fatta det slutliga bestlutet, om man ska samarbeta med kristdemokraterna eller inte.

Bekanta ministernamn

De som nu ska få samarbetet inom regeringen att fungera är delvis samma personer som i den avgående regeringen. Så fortsätter till exempel Wolfgang Schäuble som tysk finansminister.

– Han är en stabilitetsfaktor med tanke på euron och Europa, berömmer Merkel.

Ny vicekansler och ekonomi och energiminister blir å sin sida, SPD-chefen Sigmar Gabriel. Han ska under de kommande fyra åren, bland annat se till att övergången från kärnkraft till andra energiformer slutar lyckligt. För socialdemokraterna kommer framgång och misslyckande i regeringsarbetet, till stor del att hänga på just Gabriels prestationer.

Nygammal utrikesminister blir Gabriels partikamrat Frank-Walter Steinmeier. Han innehade samma post i den förra stora koalitionen mellan åren 2005 och 2009. Den nya integrationsministern, socialdemokraten Aydan Özoguz, blir första tyska minister med turkisk bakgrund. Med kristdemokraten Ursula von der Leyen får Tyskland också sin första kvinnliga försvarsminister.

De nya ministrarna svärs in i morgon, efter att förbundsdagen för tredje gången väljer Angela Merkel till tysk förbundskansler.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes