Hoppa till huvudinnehåll

Hjärtkirurgin under specialövervakning

Arkivbild. Bild: Hans-Mikael Holmgren / Yle vasa centralsjukhus

Regionförvaltningsverket tar hjärtkirurgin vid Vasa Centralsjukhus under specialövervakning. Detta sedan sjukhusets ledande överläkare Auvo Rauhala för ett par veckor sen meddelade att han inte kan ta ansvar för verksamheten längre.

Auvo Rauhala
Auvo Rauhala är ledande överläkare i Vasa sjukvårdsdistrikt. - (Copyright: YLE/ Sonja Rundt) Auvo Rauhala Bild: YLE/ Sonja Rundt auvo rauhala,Vasa centralsjukhus

Regionförvaltningsverket kräver en omfattande utredning av sjukhuset om hur verksamheten vid hjärtkirurgin ska ordnas och patientsäkerheten garanteras under den sex månaders nedkörningsperiod som sjukvårdsfullmäktige beslöt om vid sitt senaste möte.

Verket ska ha utredningen senast den 28 februari, och påpekar att om den ledande överläkaren inte kan garantera vårdens säkerhet och kvalitet, bör han vidta åtgärder för att avsluta verksamheten omedelbart.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten