Hoppa till huvudinnehåll

Otryggt att åka buss i våldtäktsstaden

nancy manchando
Nancy Manchanda är rädd att åka buss i Delhi nancy manchando Bild: Yle/ Romero våldtäkt

Idag har det gått ett år sedan en 23-åriga kvinna våldtogs brutalt av ett gäng unga män på en buss i Indien. Våldtäkten skedde i Indiens huvudstad Delhi, en stad som fått öknamnet "våldtäktstaden".

På busshållsplatsen i Munirka där den 23-åriga kvinnan steg på bussen är det få som känner sig trygga. Busshållsplatsen ligger vid en livligt trafikerad sidogata. Buss efter buss, den ena sjabbigare än den andra plockar upp passagerare. Unga kvinnor står i små klungor och väntar på den rätta bussen.

Munirka
Busshållplatsen i Munirka Munirka Bild: Yle/ Romero munirka

- Det är klart att jag är rädd. Det är alla indiska kvinnor. Men jag måste ta bussen för att komma till universitetet, säger Nancy Manchanda.

Varje gång Nancy står här och väntar på bussen tänker hon på det som hände.

Gruppvåldtäkt

Det var den 16 december 2012 som den 23-åriga kvinnan steg på bussen med sin manliga vän efter att de hade varit på bio. Kvinnan våldtogs och misshandlades brutalt på bussen av sex unga män under en timmes tid med bland annat järnrör. Sedan kastades hon av i farten.

Händelsen utlöste en våg av protester och kvinnans situation i Indien har diskuterats som aldrig förr.

I september dömdes fyra av männen till döden. En femte minderårig pojke dömdes tidigare till tre års fängelse för dådet.

Trots den uppmärksamhet som fallet fått finns ändå inga uppgifter på att antalet våldtäkter skulle ha minskat i Delhi som har öknamnet "våldtäktstaden". Tvärtom, visar statistiken att de skulle ha ökat.

En orsak kan vara att kvinnor nu allt oftare vågar anmäla brotten, säger kvinnorättsexperten Amita Sahaya.

Amita Sahaya
Amita Sahaya är expert på kvinnofrågor i Indien Amita Sahaya Bild: Yle/ Romero amita sahaya

- Allt fler vågar komma fram och tala ut. De har brutit tystnaden. Det är inte längre lika skamfyllt att gå till polisen och anmäla ett brott.

Också polisen tar händelserna mer på allvar. Enligt Nancy Manchanda som väntar på bussen kan man se fler poliser i gatubilden.

- Det hämtar lite trygghet.

Kvinnor inte lika värda

Men roten till problemet finns kvar. Det indiska samhället är ett patriarkaliskt samhälle, förklarar kvinnorättsexperten Amita Sahaya.

- Det är endast via mannen som den indiska familjen lever vidare. Flickor och döttrar är mindre värda än pojkar och söner. Fastän våra lagar tryggar kvinnans ställning så sker det inte i praktiken.

Nancy Machanda som just skall hoppa på bussen till universitetet är inne på samma spår.

- Allt beror på mannens inställning till oss. Den indiske mannen behandlar oss som objekt, inte som människor.

Här kan du se Jessica Stolzmanns reportage från Delhi.

Läs också