Hoppa till huvudinnehåll

Bilskolorna vill att staten fixar billigare körkort

En vit triangel bak på en bil som visar att det är en trafikskolebil.
En vit triangel bak på en bil som visar att det är en trafikskolebil. Bild: Yle bilskolor,körlektion

Staten borde ta mer ansvar för att sänka priset på körkort, anser Bilskoleförbundet. Enligt förbundet går en stor del av summan i dag till statens och inte till bilskolornas kassa.

Genom att minska eller slopa mervärdesskatten på körundervisningen kunde priset bli billigare. Förbundet föreslår också att hushållsavdraget kunde utnyttjas för körundervisningen. Med de här åtgärderna kunde priset på körkort sjunka med upp till 1 000 euro, det vill säga till mellan 1 000 och 1 500 euro.

– Nu kostar det jättemycket. Jag tror att fler skulle ta körkort om det skulle vara billigare. Tusen euro skulle vara ett vettigare pris, säger 17-åriga Jessica Pihlström som håller på att ta körkort.

– Dagens pris är ganska högt. Jag tycker att 1 400 euro skulle vara lagom. Man förstår ändå att det är ett ganska dyrt kort och att man betalar för flera saker, så det skulle kännas som ett bra pris, säger Benjamin Hornborg, också 17 år.

Enligt Jarl Granholm från Bilskoleförbundet är det staten som måste agera för att körkortet ska kunna bli billigare.

– Bilskolorna i dag är ingen guldgruva. Vi har höga kostnader, bland annat löner, bränsle och införskaffning av nya bilar, säger Granholm.

För staten skulle förbundets förslag ändå innebära ett skattebortfall på omkring 100 miljoner euro per år. Trots det tror Granholm att skattelättnader för körkortet är realistiska.

– Det beror på hur staten kommer emot. Men jag tycker att det är helt realistiskt att minska på eller ta bort mervärdesskatten, eftersom man inom de flesta områden inte betalar mervärdesskatt på utbildning. Men vi betalar full skatt på 24 procent.

Och om skattelättnaden blir av, är det faktiskt konsumenterna som vinner på det eller går pengarna till bilskolorna?

– Om det blir av tror jag att det kommer att dras av helt och hållet i körkortets pris, säger Granholm.