Hoppa till huvudinnehåll

Det här är Yle Nyhetsskolan

Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran riktat till både grundskolan och utbildningar på andra stadiet. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida och ges synlighet via Svenska Yles olika kanaler.

Projektet bygger på ett samarbete mellan Svenska Yle och lärare och elever ute i skolorna. Idén är att de unga gör egna nyheter som tar upp ämnen som intresserar dem. Det kan handla om en klassisk nyhetsartikel, en gallup på stan, en kolumn, ett bildspel eller korta video- eller radioinslag.

Unga konsumerar massor med nyheter och artiklar i dagens samhälle och då kan det vara bra att veta hur jobbet bakom går till så kanske man blir lite mer kritisk till det man ser och läser på internet.― Markus Nylund, lärare i Grundskolan Norsen

Man kan vara med i projektet under till exempel en termin eller en gymnasiekurs. Skolklassen kan samarbeta kring några nyheter och med fördel dela på ansvar för reaserch, bilder, intervjuer och så vidare - precis som på en vanlig nyhetsredaktion!

Nyhetsskolans unga journalister från Hoplaxskolan tillsammans med Ted Forsström och Björn Karlsson
Ett gäng från Hoplaxskolan på besök vid Yle i Helsingfors, där de intervjuade Ted Forsström och Björn Karlsson från programmet Kontroller. Nyhetsskolans unga journalister från Hoplaxskolan tillsammans med Ted Forsström och Björn Karlsson hoplaxskolan

"På riktigt"

Carita Rouvinen från Winellska skolan i Kyrkslätt har varit med i projektet under hela tre terminer. Hon är otroligt stolt över sina elever när hon ser deras texter publiceras på Yles webbsidor.

- Att de är så duktiga!

Carita Rouvinen
Carita Rouvinen, Winellska skolan i Kyrkslätt. Carita Rouvinen Bild: Yle/Ann-Charlotte Åkerholm carita rouvinen

Enligt Rouvinen har samarbetet med Yle fungerat som ett stöd för skolarbetet i och med att eleverna fått skriva, läsa, tänka och formulera sig. Dessutom får de öva sig på att kolla upp källor, referera och citera.

- Det viktiga är att de får göra allt det här på riktigt, inte bara skriva uppsatser om det som läraren tycker de ska skriva om, säger Rouvinen.

Mentorerna är skolornas högra hand

Som hjälp i det journalistiska uppdraget tilldelas varje skola en mentor. Han eller hon jobbar på våra nyhetsredaktioner och träffar läraren och eleverna under projektets gång. På Yle Nyhetsskolans webbsida finns det också tips och trix för till exempel vad en nyhet är, hur man ska ta en bra nyhetsbild och hur man gör en intervju.

Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen.
Mentorn Thomas Silén med ett gäng nior från Norsen i Helsingfors. Thomas Silén, Luoise Rosenlew, Oscar Rosenlew och Viktor Seppälä vid Norsen. Bild: Yle/Mirjam Heir viktor seppälä

Yle Nyhetsskolan publicerar unga nyheter

Rent konkret går nyhetsarbetet ut på att välja ett ämne, skaffa bakgrundsinformation, intervjua och slutligen paketera nyheten.

Under projektperioden besöker koordinatorn och mentorn skolan några gånger och handleder eleverna i allt från nyhetsvinkel till intervjufrågor och rubriksättning.

Yle Nyhetsskolan publicerar de unga reportrarnas egna nyheter på projektets webbsida och sprids via Svenska Yles olika kanaler. Nyheterna får samma utseende som de övriga materialet på Svenska Yles webbsidor och kan läsas av vem som helst.

Det är roligt att någon får se vad vi har gjort, att man inte gör det i onödan!― Amanda Lindberg, elev i Grundskolan Norsen

En möjlighet att delta i samhällsdebatten

Målet med Yle Nyhetsskolan är att öka de ungas mediekunskap och ge dem en chans att nå ut med sina egna nyheter till en stor publik. Svenska Yle vill ge skoleleverna en möjlighet att delta i samhällsdebatten genom deras egna nyheter.

- Man måste tänka att andra människor ska vilja läsa vad man skriver, då blir det ju större än när man bara skriver uppsats i skolan, säger Saga Lindfors från Winellska skolan i Kyrkslätt.

- Man måste nog satsa och arbeta lite mer än vanligt, säger Viktor Seppälä från Grundskolan Norsen i Helsingfors.

Inom Yle Nyhetsskolan ges möjligheten att arbeta helhetsskapande och tangera många läroämnen samtidigt. Tillsammans med projektkoordinatorn kommer man överens om ett arrangemang som passar skolan.

Inom projektet lär de unga sig att se mer kritiskt på det stora medieflödet och de stärker sina multilitterära färdigheter. Att jobba med nyheter och samarbeta med Svenska Yle kan ocks öka intresset för samhällsfrågor och stärka förståelsen för mediernas roll i en demokrati.

En skärmdump av en Yle Nyhetsskolan-nyhet.
Så här kan det till exempel se ut när ungdomarna rapporterar om sådant de tycker är angeläget. En skärmdump av en Yle Nyhetsskolan-nyhet. Bild: Yle nyhetsskolan

Länkar till Yle Nyhetsskolan egna nyheter

Ungdomar önskar lägre priser på caféer - Vasa övningsskolas gymnasium
"Jag fick massor med hat" - Hoplaxskolan
Liten stöld men prick i polisens register- Lovisanejdens högstadium

Om ni vill vara med i Yle Nyhetsskolan så är det bara att höra av sig till oss på vetamix@yle.fi.

Läs också

Nyhetsskolan

 • Nyhetsquiz: Presidentvalskampanj, corona och koma

  En frågesport till dig som vill testa din nyhetskunskap

  Här kommer veckans nyhetsquiz med nyheter från både Finland och resten av världen. Hur bra koll har du på nyhetsläget? I det här quizet ställer vi frågor på nyheter som Svenska Yle rapporterat om under veckan.

 • Yle Nyhetsskolan: Barn behöver få prata om skilsmässa

  Det här är en artikel om skilsmässa ur barnens synvinkel

  Vi är elever som just har gått ut åttan i Winellska skolan i Kyrkslätt och vi har skrivit den här artikeln både till föräldrar och barn som har genomgått skilsmässa och till föräldrar som funderar på att skilja sig. En skilsmässa är ofta tragisk för alla i familjen och därför är det bra att söka hjälp och prata med någon expert.

 • Sju frågor du ska ställa för att veta om en nyhet är sann eller falsk

  Börja med frågorna vad, hur, varför, var och när?

  Medieanvändningen har förändrats på grund av nätet. Tyvärr kryllar det av lögner och det är lätt att manipulera människor som inte kan skilja på sant och falskt. Det är på vars och ens eget ansvar att vara källkritisk. Trovärdig media och läskunniga väljare hör till fundamenten för vår demokrati.

 • Yle Nyhetsskolan: Nätmobbning är ett allt större problem och kan få allvarliga konsekvenser

  Att utsättas för nätmobbning kan leda till depression.

  Nätmobbning har varit ett problem redan en längre tid. Mobbningen påverkar många människor och problemet blir bara värre. Vi som har skrivit artikeln heter Neea Asumaniemi och Laura Fagerström och vi har undersökt fenomenet nätmobbning bland ungdomar och intervjuat psykologen Jenny Selenius om hur nätmobbning påverkar unga.

 • Yle Nyhetsskolan: Alla unga skulle må bra av att ha en hobby - men alla har inte råd med det

  Det behövs fler kostnadsfria hobbyer för ungdomar.

  Har du någonsin tänkt på varför vissa ungdomar inte tränar? Beror det på deras inställning eller finns det andra orsaker? Föreställ dig att du inte har möjlighet till en hobby för att du inte har råd med det. Åttondeklassister i Winellska högstadieskolan i Kyrkslätt har undersökt hobbyläget för ungdomar i sin egen region.

 • Yle Nyhetsskolan: Varje år är det allt yngre personer som använder rusmedel, polisen får anmälningar om 11-12 åringar som använder droger

  Droger påverkar negativt på ungas vardag

  Åttondeklassister i Winellska skolan har undersökt rusmedelansväningen i Kyrkslätt med omnejd: Allt yngre barn använder rusmedel. En del kommer till skolan med en fimp i handen eller snus under läppen. Gatorna är fulla med gamla tobaksfimpar, använda sprutor och ölburkar. För att förebygga rusmedelsanvändning behövs samarbete mellan unga, deras föräldrar, olika myndigheter och socialarbetare.

 • Yle Nyhetsskolan: Trots att konsumtionen av havremjölk ökar är komjölken fortfarande populärast bland familjerna i Kyrkslätt

  Vi funderar på om havremjölk är bättre för miljön än komjölk

  Allt fler vill stoppa klimatförändringen genom att äta mindre kött eller byta ut köttet till veganska köttersättare. Allt fler har också börjat dricka havremjölk istället för komjölk. Vi som har skrivit den här artikeln heter Lucas Riihinen och Axel Köhler och vi önskar att fler skulle övergå till havremjölk med tanke på miljön, men när vi undersökte om familjerna i vår näromgivning har ersatt komjölken med havremjölk, visade det sig att komjölken fortfarande är populär.

 • Fyra lektionstips

  Här hittar du tips på fyra olika lektioner á 45 minuter.

  Här finns förslag på fyra olika lektioner som man kan hålla för en klass som vill lära sig mer om hur man gör nyheter.

 • Varning: Lita inte på de här så kallade nyhetssajterna

  Falska nyheter sprids lätt, vi listar falska "mediehus".

  Osanna nyheter har på senare år blivit en stor business och ett sätt att forma politisk opinion. Ändå är det få som med avsikt går på in på sajter för så kallad alternativ media eller lögnmedia. Men det går bra för sajterna tack vare att Facebook möjliggör spridningen av innehållet – det är få som läser mer än rubriken innan de delar artikeln. Här listar vi några sajter som inte är tillförlitliga nyhetskällor.

 • Det här är Yle Nyhetsskolan

  Svenska Yle mediefostrar ungdomar - kom med!

  Yle Nyhetsskolan är ett projekt i mediefostran. Idén är att låta unga göra egna nyheter som publiceras på Nyhetsskolans webbsida. Läs mer om projektet här och hur ni kan vara med!

 • Kom med i Yle Nyhetsskolan

  Nu kan man anmäla sig till våren 2017!

  Vill ni göra egna nyheter och nå ut till en stor publik? Gå då med i Svenska Yles projekt i mediefostran, Yle Nyhetsskolan. Där får man chansen att bli ung nyhetsreporter och lära sig mer om till exempel källkritik, rubriksättning och intervjuteknik.

 • Nyhetsskolan: Dag 1

  Så här kan intro-träffen gå till.

  Glädje och journalistik blandas under den första Yle nyhetsskoldagen av flera under höstens lopp. Eleverna i klass 9E i Grundskolan Norsen får lära sig om allt från vad en nyhet är till vad det betyder att Yle är ett public servicebolag.

 • Yle Nyhetsskolan – hur går det till?

  Här är ett exempel på hur projektet går till i praktiken.

  Upplägget för Yle Nyhetsskolan är flexibelt och anpassas efter varje enskild skolas önskemål. Här presenteras ett exempel på hur projektet kan genomföras, så att man får en uppfattning om de praktiska arrangemangen.

 • Vad är en nyhet?

  Svenska Yles Daniel Olin introducerar er till nyhetsvärlden.

  Svenska Yles Freddi Wahlström berättar vad en nyhet är och ger tips om hur man kommer igång.

 • Skillnaden mellan nyhetstext och kolumn

  Nyheten ska vara objektiv, kolumnen är till för åsikter.

  Nyhetstexten är neutral medan kolumnen är allt annat än det. I en kolumn kan (och till och med bör) skribenten öppet ta ställning, det vill säga argumentera för en åsikt, säger redaktionschef Jonas Jungar.

 • Webbnyhetens hemlighet

  Kort, koncist och grafiskt tilltalande.

  Att skriva nyheter för webben innebär att kämpa om publikens uppmärksamhet. Svenska Yles journalist Johan Gullmets har knepen.

 • Lätt att fejka en nyhet

  Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

  På webben är det lätt att publicera innehåll som ser ut som journalistik, men som inte är det. Guldåldern för fejkade nyheter är nu.

 • Hur man ska sprida sin nyhet på sociala medier

  Svenska Yles Gitte Laurell ger sina bästa tips.

  Om du skriver en nyhet vill du säkert att så många som möjligt läser den. Då kan du ta hjälp av de sociala medierna och de tips som Svenska Yles some-expert Gitte Laurell här delar med sig.

 • Vilket format ska nyheten ha?

  Följ de här råden och nyheten kommer att se proffsig ut!

  Eftersom Yle Nyhetsskolans material publiceras på Svenska Yle finns det vissa önskemål på till exempel bildernas storlek och texternas längd. Genom att följa de här garanterar vi att era nyheter passar in på våra webbsidor och dessutom ser professionella ut.

 • Nyheter på 30 sekunder

  Tips på hur du filmar ett videoklipp med din telefon.

  Vi på Svenska Yle förmedlar ofta våra nyheter med hjälp av korta videoklipp. Du som reporter på Yle Nyhetsskolan kan också testa på det här! Det enda du behöver är din smarttelefon.

 • De fem journalistiska frågorna

  Vad? När? Var? Vem? och Varför?

  Svenska Yles nyhestuppläsare Ida Henriksson berättar om de fem journalistiska frågorna: Vad? När? Var? Vem? och Varför?

 • Nyhetsbildens ABC

  Med några enkla knep blir din nyhetsbild riktigt bra!

  Skärpa, ljus och kameravinklar - läs mer om hur du tar en bra nyhetsbild.

 • En bra webbrubrik är inte mystisk eller för finurlig

  "Handlar det om potatis ska ordet potatis finnas med."

  En rubrik på webben måste stå för sig själv eftersom man ofta ser den utanför sitt sammanhang, t.ex. på Facebook eller Twitter. Vi sysslar inte heller med klickjournalistik, säger Johanna-Törn Mangs på Svenska Yle. Rubriken får inte lura läsaren.

 • Intervjun tar fram historierna

  Utrikesredaktör Jessica Stolzmann ger goda råd.

  I det här klippet delar utrikesredaktör Jessica Stolzmann med sig av sina bästa tips på hur man gör en bra intervju.

 • "Kontrollera dina källor noggrant"

  Det här är A och O i nyhetsarbetet.

  - Vi hör om nyheter från många olika håll. Sen gäller det att sålla fram det viktigaste och dubbelkolla att det man har hört är sant, säger nyhetschefen Sebastian Dahlström.

 • Journalistens spelregler

  Här diskuteras objektivitet och trovärdighet.

  Att göra nyheter är roligt och intressant, men det finns vissa spelregler och etiska principer som man måste beakta.

 • Sommarjobbare - känn dina rättigheter och skyldigheter

  Bra saker för en sommarjobbare att veta!

  Hur gammal måste man vara för att få sommarjobba? Gäller samma regler för sommarjobbare som för andra anställda? Och vad kan man riktigt sommarjobba med? Det är viktigt att unga arbetstagare vet vad sommarjobb går ut på.

 • Nyhetskollen – skräddarsy ditt nyhetsflöde

  Som Uutisvahti men med innehåll från Yle Nyheter och Sport.

  Nyhetskollen är en app som ger dig de senaste nyheterna om ämnen som intresserar dig. Jag tycker det är bättre att få utvalda nyheter direkt i mobilen än att förlita sig på det andra delar, till exempel på Facebook, säger Sara Torvalds som länge har utnyttjat den finskspråkiga motsvarigheten Uutisvahti.