Hoppa till huvudinnehåll

Pojobor grillade Aktiacheferna

Publik lyssnar på tre Aktiachefer i en sal på Stämbacken i Pojo.
Pojoborna var inte nöjda med bankchefernas svar. Tidigare Pojo kommuns vapen på väggen. Publik lyssnar på tre Aktiachefer i en sal på Stämbacken i Pojo. Bild: Yle /Pia Santonen magnus stenman,Raseborg,Pojo, Raseborg

Pojobor är mycket svårflirtade när det gäller Aktias beslut att stänga det lokala bankkontoret.
Bankens förklaringar om bättre och bredare service på färre kontor övertygade inte byborna under en diskussion i måndags.

Byföreningen i Pojo kyrkby ordnade på måndagen ett diskussionsmöte för att ventilera stämningarna då det sista bankkontoret snart stänger. Byn har redan tidigare förlorat bland annat en mataffär. Det tidigare kommunhuset har också i praktiken stått tomt sedan kommunfusionen 2009.

"Jag tycker inte synd om banken"

De flesta kunde varken förstå eller acceptera att just Pojokontoret nu ska lägga lapp på luckan.

- Man har hört att andra mindre kontor som Bromarv och Tenala fortfarande har öppna dagar, undrar Viola Fischer som samlade namn mot Andelsbankens planer att stänga kontoret för sju år sedan.

- Man sätter taggarna utåt när det kommer sånt här att nånting åter ska bort från Pojo!

Fischer berättar att det har varit svårt att lära sig använda internet och hon tror att många inte kommer att klara det. Hon har heller inget till övers när det gäller bankens förklaringar om att läget är kärvt och soliditetskraven kräver krassa åtgärder.

- Jag tycker inte synd om dem på något vis. Jag får inte upp den där känslan av medlidande gentemot banker i allmänhet, varken i Europa eller här. Man vet ju hur det hanteras och hur det manipuleras!

Byföreningen kan hjälpa med nätbanken?

Viola Fischer och ett fyrtiotal andra Pojobor framförde hård kritik när Aktias beslut att stänga bankkontoret i Pojo ventilerades på ett diskussionsmöte på Stämbacken.

- Det är klart att det är ett hårt slag mot Pojo kyrkby att sista banken vi har stänger i slutet av januari, konstaterar byföreningens ordförande Martin Glader som också är SFP-politiker i Raseborg.

Han tror att byföreningen tack vare sin datakunniga byhjälp kan stöda dem som nu vill lära sig använda nätbanken.
Däremot ger Glader inte mycket för tanken som någon kastade fram - att inleda förhandlingar med Aktia om sponsorerade tranporter till Karis.

"När hinner jag föra frissakontanterna till Karis?"

Marja Saari pÃ¥ Stämbackens föreningshus i Pojo. Pojobor kommer ut från salen efter en diskussion om nedläggningen av Aktias kontor i Pojo.
Marja Saari är småföretagare. Marja Saari pÃ¥ Stämbackens föreningshus i Pojo. Pojobor kommer ut från salen efter en diskussion om nedläggningen av Aktias kontor i Pojo. Bild: Yle /Pia Santonen terhi simontaival,Raseborg,Pojo, Raseborg

Många av kritikerna var bekymrade över kostnaderna som uppstår om man måste ta sig till Karis för att sköta sina bankärenden. Men Aktia lovade att det mesta kan skötas över nätet eller också per telefon. Regiondirektören för Västnyland och Åboland tyckte också att avståndet på drygt tio kilometer mellan Pojo och Karis inte känns oöverkomligt.

Men frisörföretagaren Terhi Simontaival hade en annan åsikt. Hon för kontanterna från sin salong till kontoret minst en gång i veckan och tycker inte att det är ett alternativ att stänga salongen för att föra pengarna till Karis.

- Det tar minst en timme. Banken rekommenderar att jag skaffar kortläsare men det har jag inte råd med.

- Har inga alternativ övervägts? Det brukar vara kö på kontoret i Pojo så kunder finns det nog.

"Vi kanske väljer en annan bank"

Christer Nyback från Aktia anser att hans bank fortfarande har en stark närvaro i regionen.

- Vi har fortfarande sju kontor i Västnyland.

Aktia hoppas hur som helst att kunderna nu följer med till Karis där betjäningen på kontoret sägs bli bättre eftersom personalen inte längre behöver hjälpa till i Pojo.

Många Pojobor påminde Aktias representanter på diskussionen, regiondirektör Nyback, chefen för kontorsgruppen i Raseborg Magnus Stenman samt kontorsdirektören i Pojo Marja Saari, om att konkurrensen om kunder är hårdare i Karis. Någon kanske väljer en annan bank.

- Den risken finns alltid, svarade Nyback.

"Behövs annorlunda kontor"

Aktias regiondirektör Christer Nyback och kontorsdirektören i Pojo Marja Saari.
Aktias regiondirektör Christer Nyback fick bara ris av Pojoborna. Aktias regiondirektör Christer Nyback och kontorsdirektören i Pojo Marja Saari. Bild: Yle /Pia Santonen nyback,Raseborg,Pojo, Raseborg

Nyback påminde Pojoborna också om att bankkunder i dag inte vill ha likadana kontor som tidigare utan kontoren ska erbjuda ett brett utbud av högklassiga tjänster.

Men Nybacks och Pojobornas åsikter kolliderade. Pojoborna tyckte att det viktigaste är att man får lyfta kontanter och betala räkningar. Nyback påminde att Aktia trots allt gjort mycket för Pojoborna.

- Alla kunder är viktiga för oss. Vi är den bank som längst ha betjänat med ett kontor fysiskt här i byn.

"Ludd och flum"

Kaj Söderlund tyckte att Aktiachefernas svar var flummiga.

- Det var standardsvar. Det är luddiga svar, att voj voj, det går dåligt i banksektorn. Men alla gör ju vinster. Det går inte dåligt i banksektorn. Det vet alla. Men det ska alltid vara lite mera vinster.

Läs också: Aktia minskar personal med 50