Hoppa till huvudinnehåll

500 döda i strider i Sydsudan

Många sökte skydd i FN:s lokaler i Sydsudans huvudstad Juba på måndagen. Bild: AFP / Lehtikuva fn-lokaler

Uppemot 500 personer kan ha dödats i striderna i Sydsudan sedan i söndags. Dessutom uppges 800 personer ha skadats. Åtminstone 15 000 civila har sökt skydd i FN-byggnader i huvudstaden Juba. Det här uppger källor inom FN.

Det är rivaliserande grupper inom Sydsudans armé som har drabbat samman. President Salva Kiir har anklagat den avsatte vicepresidenten för att ligga bakom ett försök till statskupp. En annan teori är att striderna handlar om långvariga stamfejder som har kommit till ytan.

Striderna har i huvudsak pågått i huvudstaden Juba. FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon har uppmanat presidenten att förhandla med oppositionen för att undvika att konflikten eskaleras.

Yle nyheter har talat med Mariann Björk som jobbar för internationella Röda Korset i Juba. Björk väntar på att flyttas från Juba till Kenyas huvudstad Nairobi.

Björk hörde sent på söndagskvällen kraftig skottlossning, också tungt artilleri. På måndag morgon fick hon budskap från sin arbetsgivare att alla bör stanna i sina bostäder.

- Det har vi fortsatt med ända tills i dag och den här natten har varit lugn, säger Björk.

Enligt Björk råder det osäkerhet kring när människor kan gå ut igen. Flygplatsen har varit stängd sedan allt det här började.

Vad vet du om striderna?

- Orsaken är att presidenten avskedade sitt kabinett på sommaren, sedan dess har det funnits en spänning i luften. Nu var ju presidenten på Nelson Mandelas begravning i Sydafrika. Enligt pressen är det frågan om ett kuppförsök som har gjorts medan presidenten var borta.

Det talas om 500 döda. Är det närmast frågan om soldater eller är det civila som utsatts för våldet?

- Det är nog både soldater och civila. Men antalet är osäkert, det varierar från dag till dag.

Det har också kommit uppgifter om att många civila sökt skydd i FN-lokaler, stämmer detta?

- Det stämmer. Främst kvinnor och barn har sökt sig till dem, där får de mat och vatten och den hjälp de behöver. De är rädda för att gå hem igen, det finns ju mycket faror som väntar härute.

Sydsudan blev självständigt år 2011 efter ett långvarigt inbördeskrig i Sudan.

Läs bakgrund till konflikten: Vad händer i Sydsudan?

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes