Hoppa till huvudinnehåll

Ett skepp kommer lastat med ett bibliotek

Den 28 december åker bibliotekarie Heidi Reinikainen till Sierra Leone i Västafrika för att ställa i ordning ett skolbibliotek. Själva biblioteket och böckerna kommer i en jättestor container direkt från Ekenäs, Raseborg.

Containern ska efter att den tömts, inredas till ett bibliotek i Yams Farm i Sierra Leone. Biblioteket är en del av ett större projekt som startats i Ekenäs av föreningen Children crossing cultures. Bakom föreningen står bland andra Ekenäsbon Barbro Fri-Kamara och hennes man Obi Phrase. Skolan i Yams Farm har fungerat i ungefär ett år och där går i dag cirka 140 flickor i skola.

Nu har tiden kommit för ett bibliotek som ska gagna skolan men också hela byn. Bibliotekarie Heidi Reinikainen kom med i projektet tidigare i höstas. Genast efter jul reser hon och hennes 21-åriga dotter Julia till Sierra Leone för att ställa i ordning biblioteket.Det gäller att inreda containern till ett trivsamt bibliotek, att bygga nya bokhyllor, packa upp, katalogisera och så vidare.

Böckerna är donerade av bibliotek i Raseborg samt av olika föreningar, organisationer och privatpersoner.

För Heidi Reinikainen känns den annalkande resan som en stor grej och en dröm.

- Det är nog med skräckblandad förtjusning och stor förväntan. Jag har endel funderingar, men det känns väldigt meningsfullt och som en gåva att få hoppa på det här projektet.

Hör mera i Radiohuset den 18.12 kl 15.03

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle