Hoppa till huvudinnehåll

Mathias Gustafsson: Svart jul

Mathias Gustafsson i sändning
Mathias Gustafsson i sändning Bild: Svenska Yle mathias gustafsson

Det har utlovats julafton om ungefär en vecka. Är du redo? Jag är det nämligen inte. Tror väl aldrig jag har varit såhär oredo (det är visst ett ord, fråga katten Findus) någonsin tidigare. Inte en endaste julklapp köpt, inte ett endaste pynt har pyntats, inte en endaste pepparkaka har bakats. Mina småbarnspappapoäng ligger troligen på minussidan just nu. Jag har ju för tusan inte ens tänkt på julen.

Nå, jag tror att den sista meningen är en lögn. Visst har jag tänkt på julen. Senast då jag satt i publiken på dotterns dagis och lyssnade på de små sjunga en hel drös med julsånger. Det var liksom lite väl svårt att låta bli att undvika juliga tankar. Det värsta var att tankarna blandades med en känsla av begynnande ångest. – Vi har ju ingenting färdigt! Hur ska det gå när julen snart är här.

I grund och botten är jag ingen speciellt julvänlig person
Efter att ha funderat på saken en stund kom jag till insikt. Jag vet nu varför förberedelserna inför julen har stampat på stället eller ja, varit obefintliga. Så där i grund och botten är jag ingen speciellt julvänlig person. Det är säkert en orsak. Med andra ord är julen inte något jag sådär krampaktigt går omkring och suktar efter. Inte för att jag är en sån som går omkring och fnyser högdraget då mina steg drar mig förbi ett julfönster på stan, men jag stannar heller inte upp och tittar in i det, jag tror inte ens jag lägger märke till all juleprakt på andra sidan glaset.
trafik i mörkret
Mörker trafik i mörkret Bild: YLE/Mika Kanerva webbdoktorn
En annan insikt jag gjort är frånvaron av TV. Jag har helt enkelt slutat titta på TV. Det betyder att jag inte blir överöst med julreklam var fjärde nanosekund. För oberoende vad man vill intala sig själv, så fungerar reklamerna nog. Färgglatt och spralligt påverkar en sinne så man börjar tänka i rött, gult och grönt och barrdoften nästan tränger genom rutan.

Men den största orsaken till att jag inte ännu fått julstämning är att det inte finns någon snö. Svart jul är som ett femcentimeter tjockt snötäcke på midsommar. Det känns liksom fel. Lite hjälper det med glada lyktor ute i trädgården i decembermörkret men snögubben och snölyktan saknas. Kanske man kan göra en lykta av lera?

Nåjo, jag lovar att ta mig själv i nackskarven nu. Här ska vankas julstämning så in i vassen. Ikväll ska vi faktiskt hänga upp tomtegardinerna i fönstret. Det blir liksom första steget. Sen pryder jag både fru och barn i grå byxor, yllesockor, röd luva och vitt lösskägg. Så får de gå klädda fram till julannandag. Fram med glöggen!

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland