Hoppa till huvudinnehåll

Rysslandsexpert: Ryska missiler har varit i Kaliningrad länge

Bild: AFP / Lehtikuva robotförsvar

Hanna Smith, forskare vid Alexander-institutet, säger att de ryska Iskendar-missilerna med största sannolikhet placerades i Kaliningrad redan för en tid sedan.

Den tyska tidningen Bild avslöjade i måndags, att Ryssland har placerat ballistiska Iskander-robotar i Kaliningrad, på gränsen till Polen. Smith säger att Putin och Ryssland har väntat med att ge ut information:

- Nu kommer avslöjandet. Det kan vara till och med ett och ett halvt år sedan missilerna placerades ut. Uppgifterna varierar lite beroende på källan, säger Hanna Smith.

Att robotarna flyttas till gränsen mot Polen är ett svar på USA:s planer på ett missilförsvarssystem. Ryssland fruktar att USA:s försvarssystem gör Rysslands försvarssystem onödigt.

Enligt tidigare uppgifter från bland annat den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass ville Ryssland besvara USA:s och Natos planer nu, eftersom det i oktober kom uppgifter om att byggandet av USA:s robotförsvarssystem framskrider snabbt.

I Polen och i de baltiska länderna oroar man sig för Rysslands robotar. Länderna har krävt att EU och Nato behandlar saken och eventuellt skrider till åtgärder. Smith tror att USA kommer att svara försiktigt på diplomatisk väg:

- Det här är en kvistig situation. En stat gör ett drag, och den andra svarar. Man måste vara försiktig med följande steg. Man kommer förmodligen att svara på diplomatisk väg. Man kan be Ryssland att ge mer detaljerad information om projektet, om robotarna och om Rysslands avsikter. Jag tror inte att USA kommer att göra nånting konkret, säger Smith.

Hanna Smith anser att robotarna inte är EU:s sak:

- Det här är faktiskt mellan Nato och Ryssland. Jag tycker inte att EU ska reagera.

Iskander-roboten är en kortdistansmissil. Räckvidden är enligt officiella källor under 500 kilometer. Stefan Forss på försvarshögskolan tror ändå att roboten kan färdas 700 eller till och med 1000 kilometer, alltså samma sträcka som en medeldistansmissil. Då skulle robotarna strida mot avtal om att förbjuda medeldistansrobotar som Reagan och Gorbatjov slöt på 1980-talet. Smith anser inte att man ska gå in på problematiken nu:

- Alla missiler har förmodligen lite mer kapacitet än de officiella uppgifterna ger tillhanda. Men om ett land officiellt går ut med något och andra länder anklagar dem för att ljuga - det är en jättestor grej! Just nu måste man behandla saken enligt de uppgifter Ryssland ger ut, anser Hanna Smith.