Hoppa till huvudinnehåll

Sofia blev mamma som 15-åring

Bild: YLE/ Tiina Grönroos ung mamma

Plötsligt en dag var de nya jeansen för små. Det var då Sofia Stolpe började misstänka att hon var gravid. Ett besök hos skolans hälsosyster bekräftade att hon skulle få barn efter cirka fyra månader. Då var Sofia 15 år och hennes blivande man Andreas var 18.

Sofia Stolpe i Tenala blev gravid en kort tid efter sin konfirmation. Sonen Sebastian föddes i maj 2001, några veckor innan Sofia gick ut grundskolan. För Sofia var graviditeten ingen katastrof, trots att de första dagarna efter graviditetstestet var rätt kaotiska.

- Graviditeter är sånt som bara händer andra och menstruationen är ju oregelbunden i tonåren, resonerade Sofia. Det var egentligen bara Andreas som funderade några gånger under höstens lopp.

- Kanske man innerst inne hade en del aningar, men just då var det lättare att förneka det!

Efter några dagars kaos, såväl i Sofias huvud som i den närmaste omgivningen, beslöt sig både Sofia, Andreas och bägges föräldrar att "det här fixar vi". Det blev aldrig ens tal om abort, men Sofia tror att hon skulle behållit barnet också om graviditeten skulle ha upptäckts i ett tidigare skede.

Den första sommaren som mamma, minns Sofia som varm och att kompisarna fanns där för henne och Sebastian. Sofia och hennes man bodde turvis hos varandras föräldrar. Redan samma höst började Sofia i gymnasiet, medan hennes man Andreas först slutförde sina studier i Pargas och därefter avtjänade sin värnplikt i Dragsvik. Men Sofia trivdes aldrig i gymnasiet, trots goda vitsord och framgångar. När Sebastian insjuknade i diabetes beslöt sig Sofia och hennes man att det är bättre att hon stannar hemma för att sköta sonen och hans medicinering. Då var Sebastian knappt tre år gammal.

- Att höra att ens barn är sjukt var en större chock än graviditeten och förlossningen. Jag hade hemskt svårt att acceptera det.

I början fick Sebastian injektioner men numera sköts hans diabetes med hjälp av en insulinpump som underlättar vardagen. I och med att Sofia blev hemmamamma beslöt hon och mannen Andreas att de lika gärna kan skaffa flera barn med en gång, i stället för att vänta tills man är i "rätt ålder".

Nästan som i bullerbyn

I dag har Sofia och Andreas Stolpe tre barn. Sebastian är tolv, Samuel åtta och Amelia är sex år. Sofia är 28 år och har varit mamma nästan halva sitt liv. Familjen bor på en gård med Sofias föräldrar och syskon som närmaste grannar. Det betyder att här finns rätt många barn som alla springer över till varandra eller till mor- eller farföräldrarna.

Sebastian säger att han är rätt mycket hos sin mormor.
-Alltid när jag vill vara i fred så far jag till mommo, säger Sebastian.

Mamma Sofia Stolpe 28 år och sonen Sebastian 12 år
Mamma Sofia Stolpe 28 år och sonen Sebastian 12 år Bild: YLE/ Tiina Grönroos ung mamma

Sofia bekräftar att Sebastian trivs med att vara hos sina morfäldrar.
- De första två åren, när Andreas ännu studerade, bodde vi mest hos mamma och pappa.

Sofia beskriver sig själv som sprallig, men ändå som ett kontrollfreak som står med fötterna stadigt på jorden. Sebastian säger att hans mamma är bestämd, men bra.
Sofia tycker också det är bra med regler.
- Folk har sagt att jag borde släppa lite på mina regler, men det är inte min taktik... att man säger en sak och sen gör nånting annat.

När Sofia är 40 är sonen Sebastian 25 år. Det känns onekligen rätt spännande att vara mamma till vuxna barn när man ännu är så pass ung. Å andra sidan är världen redan nu rätt öppen, barn är inget hinder, säger Sofia.

- Jag tror inte att åldern spelar någon roll, det gäller att ta dagen som den kommer, oberoende om man är 15 eller 35 år när man blir mamma!

Hör mera i Samtal om livet den 19.12 kl 13.03 och 21.12 kl 20.03