Hoppa till huvudinnehåll

FC Honka firar när Jokerit flyttar

Bild: Yle tero auvinen

Ishockeyns förlust ska bli fotbollens seger. När ishockeylaget Jokerit flyttar till KHL uppstår ett derbyvakuum i huvudstadsregionen, och det ska fotbollslagen FC Honka och HJK fylla, säger Tero Auvinen, som blir fotbollslaget Honkas nya VD vid årsskiftet. Enligt honom börjar klubben ha sin ekonomi i skick.

Tero Auvinen ber att få komma till Böle och göra intervjun i Yles utrymmen istället för att träffas i Hagalund i Esbo. Han kostaterar att klubbens utrymmen är i så dåligt skick att han inte vill att de filmas.

- Men era utrymmen är inte precis de modernaste heller, flinar han när vi går igenom Yles korridorer.

Tero Auvinen valdes i november till ny verkställande direktör för FC Honka. Han har ingen bakgrund inom fotbollen, utan har varit mer aktiv inom ishockeyn. Huvudsken till att han valdes är ändå att han kan företagsvärlden och ska hjälpa upp ekonomin.

Väyrynen säljs i januari

Honkas ekonomi har varit på tapeten mycket på sistone, främst på grund av dåliga resultat och mycket skulder.

- Enligt räkenskapsperioden som tog slut i slutet av november är vi 18 000 på minus i år. Det är 1,5 procent på minus, och klart det inte är bra och vi är inte nöjda med det, men jämför man med ifjol då ekonomin var 250 000 på minus så ä det betydligt bättre.

FC Honka fick mycket uppmärksamhet efter att seniorklubben, Pallohonka ry, tog ett lån av FC Honka ry, som står för juniorverksamheten. I praktiken lånade de alltså juniorernas pengar.

- Honka har 1500 betalande juniorer, så i praktiken lånade vi 5 euro per junior, säger han och viftar bort det hela. En betalningsplan är gjord för lånet på 10 000 euro, precis som för skatteskulden på 170 000 euro. När skulderna kommer att vara betalda kan han inte svara på.

Tim Väyrynen kommer att säljas innan januari är slut, säger Auvinen, men han vill inte berätta vilka klubbar som varit intresserade, utan säger bara att det varit ovanligt många.

- Men spelarförsäljningarna är inte med i nästa årsa budget, utan det blir bara plus, säger han.

Enligt Auvinen ska Honka nu satsa på att gå i samma fotspår som HJK och de stora ishockeyklubbarna. Det ska satsas på kunnande inom markansföring och affärsverksamhet.

- Hittills har Honka försökt spara sig rik. Det har lett till att man dragit in på markandsföringskostnader vilket i sin tur har lett till att folk inte har vetat när det är match. Vi måste få mer betalande åskådare, säger Auvinen.

"Det går bra för finländsk fotboll"

Han är inte bekymrad över att det inte skulle finnas efterfrågan på Esbofotboll.

- Det är bara en tidsfråga när finländsk fotboll stiger. När Jokerit flyttar så försvinner ett derby, och huvudstadsregionens folk vill ha derbyn. Vi tror att det blir Honka - HJK eller HJK - Honka som blir publikmagnet, säger Auvinen.

Han säger att HJK - Honka sålde slut i fjol och lockade 10 500 åskådare. Men Honkas stadion i Hagalund drar bara 4500.

Enligt honom skulle en intäckt fotbollsstadion i Esbo vara mycket välkommen, men han säger att Honkas roll i en ny stadion bara skulle vara att spela på den. Klubben ska alltså inte delta i finansieringen.

Målet ett Esbolag

Enligt Auvinen blir den största utmaningen att skapa ett fotbollslag som alla i Esbo känenr att är deras.

- När man frågar en Helsingforsbo varifrån den kommer så är svaret Helsingfors eller Stadin, men frågar man någon från Esbo blir svaret Hagalund, Alberga eller Gäddvik. Vi vill att Esboborna ska vara stolta över att vara från Esbo, säger Auvinen.

På frågan varifrån han själv kommer går han i fällan.

- Jag bor i Bredvik alltså är jag från Esbo, säger han.
.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport