Hoppa till huvudinnehåll

Fin film på Femman i jul

Nicolina Zilliacus-Korsström
Nicolina Zilliacus-Korsström Bild: Jyrki Valkama / Yle nicolina zilliacus-korsström

Julen står för dörren och Yle Fem har massor av härligt att bjuda på för både stora och små. Vi har redan kört i gång med julkalendern för länge sedan men det finns massor av julgodis kvar!

Julen på Yle Fem:

23.12
14.55 Film: Sunes sommar
16.55 I våra kungars spår
18.30 Ejderåret

24.12
12.10 Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton
12.35 Film: Pettson och Findus: Tomtemaskinen
14.20 Dok: Isac Elliot – Waking Up The World
20.00 Dok: Fanny, Alexander och jag
22.00 Film: Fanny och Alexander

25.12
8.00 Julotta
15.00 Film: Loranga, Masarin och Dartanjang
21.00 Fröken Frimans krig
22.00 Morden i Sandhamn

26.12
20.00 Film: Dagmamman
21.30 Cyberwar
22.00 Dok: Roxette – it all begins where it ends

På julen finns det mycket tid att njuta av fina filmer och TV-serier. Därför är det roligt att få bjuda på en splitterny Klaus Härö-film på Annandag jul. Då sänder vi nämligen Dagmamman, med Nina Hukkinen, Christian Lindroos och Alma Pöysti i huvudrollerna. En ypperlig film att njuta av. Efter nyår sänder vi också en annan Klaus Härö-film, nämligen Den nya människan.

Och vi har så mycket mer att bjuda på. Söndagarnas filmer är inte jul och mys, men i stället högklassig film som alternativ till den direkta julstämningen. Söndagen just före jul sänder vi Snabba Cash 2 och söndagen efter det,bjuder vi på filmversionen av Där vi en gång gått, som baserar sig på Kjell Westös roman.

För barn har vi en hel rad olika utmärkta filmer, nästan alla dagar hela jullovet. Tomtemaskinen, Sunes sommar, Loranga, Masarin och Dartanjang, Ronja Rövardotter och mycket annat. Dessutom är det ju roliga julprogram på BUU-klubbstid alla dagar, och så repriserar vi fjolårets julkalender Hotell Gyllene Knorren under jullovet.

Små miniserier hör ju också julen till. Två förträffliga svenska produktioner kan vi locka med här, nämligen Fröken Frimans krig, en dramakomedi om en kvinnas företagsamhet i Sverige i början av 1900-talet. Och så Morden i Sandhamn, som ju nästan börjar vara en jultradition, när vi nu redan bjuder på säsong tre.

Det blir också en massa annat än drama på kanalen. Det blir musikdokumentärer, serien Cyberwar om de sociala mediernas roll för aktivismen runt om i världen, och Strömsö bjuder förstås på julstämning både strax före jul och strax före nyår. Och efter nyår startar Gårdshuset på Strömsö, serie 2. För den historieintresserade sänder vi en svensk version av serien I våra kungars spår, som sändes på finska på Teema tidigare i år.

Så håll ögonen öppna för allt vad vi bjuder på, och fira en riktigt skön jul med Yle Fem! Och ännu en sak: Vad är väl juligare än Ingmar Bergmans Fanny och Alexander? På julafton kan du njuta av både själva filmen, och före det en dokumentär om den.

Läs öckså: Julens filmer