Hoppa till huvudinnehåll

Haglund: "Skicka inte snabbinsatsstyrkor till Sydsudan"

Lång ovh knagglig väg mot gemensamt försvar i EU, säger Carl haglund Bild: Linnéa Sjöholm / Yle carl haglund

I dag inleds ett EU-toppmöte där försvarsfrågor står i fokus. På agendan står bland annat EU:s snabbinsatsstyrkor.

En aktuell fråga vid toppmötet är om EU bodre skicka snabbisnastsstyrkor till Sydsudan, eller till liknande konfliktområden. I Sydsudan har hundratals människor dött i arméns inre stridigheter. Försvarsminister Carl Haglund anser att styrkoras karaktär inte lämpar sig för uppdraget:

- Jag tycker inte att snabbinsatsstyrkor till karaktären är sådana att de ska gå in och kriga eller bli en part i ett inbördeskrig. Min syn på vilken insats de kunde göra där och med tanke på riskerna skulle vara så är det kanske inte riktigt ändamålsenligt. Tanken är att snabbinsatsstyrkorna skulle delta i konflikter där man kan skydda civila och ha en fredsbevarande roll.

Haglund konstaterar också att det inet heller råder samförstånd inom FN, om hur det internationella samfundet skulle kunna gripa in på bästa sätt för att lugna läget i Sydsudan.

EU:s snabbinsatsstyrkor har funnits i år, men de har aldrig ryckt ut. Haglund vill att man ska se över systemet med snabbinsatsstyrkor. Det nuvarande systemet är enligt Haglund tungrott och dyrt med tanke på att användingsgraden är låg.

På toppmötet diskuteras också framtiden för EU:s gemensamma försvarssamarbete.

Diskussionen om försvarssamarbetet har pågått i år och vägen mot ett eventuellt fungerande samarbete är fortfarande lång och knagglig, anser Haglund:

- EU:s försvarssamarbete är förhållandevis nytt. Den ekonomiska nedgången har fått länderna i Europa att inse att samarbete är ekonomiskt klokt. Jag är säker på att man kommer att samarbeta betydligt mer inom försvaret i framtiden. Samtidigt är det viktigt att inse att att vart och ett EU-land säkert mycket länge kommer att ha sina egna intressen. Dessutom är Nato trots allt det primära forumet för försvarssamarbete för de flesta europeiska länder, säger Haglund.