Hoppa till huvudinnehåll

Och om bettlare och vägmän av Susanne Ringell

Bild av Georgsgatans simhall. Fotograf: Jussi Tiainen
Bild av Georgsgatans simhall. Fotograf: Jussi Tiainen Bild av Georgsgatans simhall. Fotograf: Jussi Tiainen Bild: Jussi Tiainen geogrsgatans simhall

Susanne Ringells pjäs "Och om bettlare och vägmän" ger oss som lyssnare en unik chans att "tjuvlyssna" på människor i en simhall. Under allt det alldagliga pratet lurar en osäkerhet och ängslan över människan och livet.

Två unga kvinnor går varje torsdag tillsammans till Georgsgatans simhall för att koppla av. De är väninnor, i viss mening riktigt nära väninnor.

Vad pladdrar de om under sin runda omklädningshytten-duschen-bastun-ångbastun-omklädningshytten?

Publiken har i den här föreställningen den unika rollen av Flugan i taket och kan ohämmat hänge sig åt att tjuvlyssna.

Vad talar de andra damerna på bastulaven om och vad stör den äldre kvinnan i ångbastun?

Under allt det alldagliga pratet lurar en osäkerhet och ängslan över människan, vackert inramad av Massörens balanserande mellan sitt dagliga arbete och sin längtan efter skönhet.

Och som körsbäret på toppen av gräddbakelsen framför de medverkande till slut Dan Anderssons vackra visa ”Omkring tiggarn från Luossa”.

Stora delar av texten spelades in på plats och ställe i Georgsgatans simhall i Helsingfors.

Och om bettlare och vägmän av Susanne Ringell - medverkande

Susanne Ringell utexaminerades från Teaterhögskolans skådespelarlinje är 1981. Snart nog började hon kombinera skådespeleriet med skrivandet, för att senare helt övergå till att vara fri författare. Hennes dikt- och novellsamlingar har uppskattats och hon har vunnit många pris. Radiomediets intima uttryck har alltid tilltalat henne, därför är hon en av Radioteaterns mest hängivna lyssnare och aktiva författare.

Föreställningen OCH OM BETTLARE OCH VÄGMÄN var en storfavorit bland Teaterhögskolans tredje årskurs under en radiokurs tidigare i höstas. Föreställningen vann Prix Europa Radio France i Berlin år 2004.

De medverkande: Anna Hultin, Nina Hukkinen, Anders Larsson, Ritva Valkama, Christina Indrenius-Zalewski, Susanna Ringbom, Sue Lemström, Annika Hansson, Thomas Backlund, Hilkka Östman, Sonja Ahlfors och cafétanten på Georgsgatans simhall. Regi: Solveig Mattsson. Inspelningstekniker: Saara Fogelholm. Ljuddesign och mixning: Matts Kullman. Produktionsassistent: Camilla Aromaa. Musik: Timo Hietala.

Text: Solveig Mattsson

Kultur

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.

 • Folkomröstningen om EU

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja".

  Den 16 oktober 1994 sade Finland ett klart och tydligt "ja" till EU. I janauari följande år anslöt sig Finland, tillsammans med Sverige och Österrike till Unionen.

 • Eu - ja eller nej?

  Hårda förhandlingar.

  Förhandlingarna om villkoren för Finlands medlemskap i EU var hårda. Och vad skulle det innebära för Finland om de som bestämde skulle finnas i Bryssel?

 • Finland blir ett EU-land

  I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer.

  Under dagen efter EU-valet i dominerades nyhetssändningarna av valresultatet. I TV-nytt blir det både analyser av läget och intervjuer med vinnare och förlorare.

 • Väyrynen förhalade EU-beslutet i dagar

  Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

  I slutet av oktober 1994 hade folket sagt ja till EU-medlemskap. Men alla var inte nöjda. Paavo Väyrynen hörde till dem som sade sitt i riksdagen.

Nyligen publicerat - Arkivet