Hoppa till huvudinnehåll

"Rekommendation för D-vitamin orsakar diabetes"

D-vitaminer
D-vitaminer Bild: YLE/Jessica Edén d-vitamin

Det råder oenighet om hur mycket D-vitamin vi ska få i oss. I år har rekommendationerna för D-vitamin höjts, men en del läkare anser att de fortfarande är för låga.

I år höjdes rekommendationerna för den dagliga D-vitamindosen för vuxna från 7,5 mikrogram, till 10 mikrogram.

- De nya rekommendationerna har gjorts utgående från det material och den forskning som finns och vi har kommit fram till att 10 mikrogram är den dos vi kan rekommendera. Det finns inte bevis på att det skulle vara hälsosamt att äta mer, säger professor Christel Lamberg-Allardt, som gjort bakgrundsarbetet för rekommendationerna.

Solen är en viktig D-vitaminkälla, men i Finland får vi bara D-vitamin från uv-strålning under sommarmånaderna. Lamberg-Allardt säger att det inte betyder att man måste äta kosttillskott under vintern, vi får ändå i oss tillräckligt med D-vitamin, via livsmedel som fet fisk och mjölk. Många finländare äter ändå mer D-vitamin än vad som rekommenderas och enligt Lamberg-Allardt är följderna oklara.

- Vi vet inte vad som händer om man äter för mycket D-vitamin, för att uttrycka det provokativt kan man säga att de som överskrider rekommendationerna är med i ett experiment. Vi får se hur det går.

Ohälsosamt låga

En av dem som anser att rekommendationerna är allt för låga, är Hannu Vierola, specialist på kvinnosjukdomar.

- Vi läkare rekommenderar att vuxna äter fyrtio mikrogram D-vitamin per dag. Många läkare är förundrade över de låga rekommendationerna.

Han säger att läkarförbundet därför kommer att ordna en kurs där man lär ut och talar för ett högre D-vitaminintag.

I Finland har diabetes typ ett blivit betydligt vanligare under de senaste femtio åren. Enligt Vierola beror det på att D-vitaminrekommendationerna sänkts betydligt sedan sextio-talet.

- Det finns forskning som bekräftar det här, och det finns också forskning som visar att kvinnor som äter för lite d-vitamin löper större risk för graviditetsdiabetes. Under vintern drabbas många dessutom av depression för att de äter för lite D-vitamin.

Christel Lamberg-Allardt säger att det inte finns bevis på att d-vitamin och diabetes har ett samband och att de som förespråkar ett högre d-vitaminintag gör det på grund av ekonomisk vinning. Något som Hannu Vierola dementerar.

- D-vitamin är billigt, det går inte att göra vinst på det. Vi läkare träffar och sköter patienter varje dag och när vi gör mätningar ser vi konkret att många lider av d-vitaminbrist.

Läs också