Hoppa till huvudinnehåll

Dystopier och kontrafobisk träning

Bild: Yle/Philip Stenkula utbilda sig

Kriminal- och skräcklitteratur, fantasy och chicklit är rena självhjälpslitteraturen, säger litteraturforskaren Yvonne Leffler vid Göteborgs universitet. Och hennes kollega Cecilia Petterssons forskning visar att läsande är bra som terapi. Till exempel drogmissbrukare mår bättre av att vara med i en bokcirkel.

Tusen och en natt

Yv onne Leffler läste som barn och ung allt hon kom över: Tusen och en natt, Selma Lagerlöfs böcker, Kulla Gulla, Anne på Grönkulla ... Hon levde sig in i indianböckerna till den grad, att hon bara gick i mockasiner för att kunna smyga som en indian.

I dag forskar hon i populärlitteratur och menar att det fiktiva hjälper läsaren att förstå sitt eget liv bättre. Sex and the City, Bridget Jones och annan chiclit visar hur kvinnor i 30-årsåldern blir dumpade av drömprinsen, förlorar sitt jobb och mår illa. Men också hur de hittar en bättre man och får ett finare jobb. Man följer hjältinnan från helvetet till paradiset och det har en positiv effekt, säger Yvonne Leffler.

"Twilight moms"

Det är inte bara unga kvinnor som fascineras av vampyrberättelser och skräck á lá Twilight. Också deras mammor läser de här böckerna och ser filmerna. Dels vill mödrar veta vad deras döttrar läser, men samtidigt kan mammorna föras tillbaka till sin egen ungdom, kanske återuppleva den första förälskelsen. Behovet av något magiskt utanför vardagen tycks vara omättligt.

Nya dystopier

Dagens unga kvinnor läser gärna dystopier, som till exempel böcker av Ally Condie. De kan vara skildringar av ett samhälle med total kontroll över människorna, hur de lever och vad de äter.Hjältinnan kämpar emot övermakten, tror inte mer på andra sanningar än sin egen. Att läsa om kvinnor som hittar sin styrka kan vara utmärkt terapi, säger Yvonne Lefflers kollega Cecilia Pettersson. Via fiktionen får man krafter att hela sitt eget liv. Men all läsning måste vara individuell: någon vill läsa om det mörka, en annan om livets ljusa sidor.

Bra med skräck

Att läsa skräcklitteratur eller se skräckfilmer är bra kontrafobisk träning, menar Yvonne Leffler. Man får gå in i en skrämmande värld, men med hjälten eller hjältinnan som buffert kan man på distans konfronteras med sin egna trauman. Och kriminalromaner och -filmer fortsätter att locka. Kombinationen av det vanliga och det farliga, till exempel i Mankells Wallander-serie, tycks vara oslagbar.

Dokumenterat: Människor som älskar böcker, den 22.12 kl. 9.03 och 25.12 kl.11.00. 30 dagar på Arenan. Redaktör: Gungerd Wikholm.

Läs också