Hoppa till huvudinnehåll

Ensto bygger elnät i Indien

Bild: Ensto ensto

Ett snyggt, tydligt och logiskt elnätverk är en självklarhet i Finland men i Indien ser det ibland livsfarligt ut. Ensto har sin växande marknad i Indien.

Det finns ungefär 600 miljoner människor i Indien som inte har tillgång till elektricitet. Tar man en titt på hur elnätet är byggt där så räcker inte kapaciteten till och kvaliteten är inte vad vi är vana med här i Finland säger Enstos vd Timo Luukkainen.

- I Finland är elnätet snyggt, tydligt och logiskt. I Indien multiplicerar man antalet kopplingar med 15 -20. De kopplar direkt från nätet och ofta utan att gå via nätet. Fastän nätet kanske är lagligt så finns det inte tillräckligt med stolpkapacitet och stolpar. Det ser livsfarligt ut.

Ensto har filialer i 20 olika länder och Indien var inte ett naturligt steg men ett logiskt steg berättar Luukkainen. Det som överraskade honom var att det i Indien sitter så djup i kulturen att det är priset som avgör och inte kvaliteten. Indien är ett stort land och det är oklart ifall det är privata sektorn eller regeringen som gör besluten vad gäller elnätet.

Tillväxt också på hemmaplan

Företaget Ensto med huvudkontor i Borgå har klarat sig bra i år. Vd Timo Luukkainen är nöjd med året och säger att utvecklingen mot förväntan har varit positiv. Framtiden ser ljus ut också på hemmaplan i Borgå där Ensto har ett stort investeringsprojekt som blir färdigt nästa år.

- Det är ett automatiskt maskincenter som tillverkar metalldelar. Det kommer att öka på kapaciteten i Borgå. Vi tillverkar inte jordkablar men ett system som vi använder för att tillverka jordkabelkomponenter.

Projektet har kört igång och det kommer att finnas nya produkter som behövs överallt i världen, säger Luukkainen.

Läs också