Hoppa till huvudinnehåll

Gör en egen bastufilm för Strömsös nationella bastukväll

strandbastun på strömsö
Strömsös bastu strandbastun på strömsö Bild: Yle/Amanda Bieber strömsövandring

I midsommarveckan i juni 2014 firas nationell bastukväll på Strömsö i Vasa under en 6 timmar lång direktsändning. I bastukvällen kommer det att visas korta videofilmer, ”levande bastuvykort”, från hela Finland och från världen. Här ser du ett exempel på ett bastuvykort från Ruunaa i Norra Karelen.

Vill du göra ett bastuvykort? Gör så här:

1. Var på plats med kameran när det badas, eldas eller görs något i bastun och ta en liten filmsnutt av det. Kameran ska vara digital och bildformatet 16:9.
2. Ta 5-6 olika bildvinklar.
3. Gör inga rörelser med kameran (inga panoreringa, zoomar och tiltar).
4. Ta både närbild och vidbild av samma motiv.
5. Varje bild ska vara minst 8 sekunder lång.
6. Vykortet ska visa
- var bastun finns ( i vilket landskap, strandbastu, stadsbastu, hotellbastu, medelhavsbastu, arktisk bastu osv.) Bastun och landskapet skall synas i samma bild.
- En interiör, bastu-ugnen, hela bastun inuti.
- Mänskorna i bastun som gör något, till exempel klär på sig, sitter på bastulaven, hoppar i sjön, sitter på terrassen och dricker något osv.
- om bastun är speciell. Ta bild på det speciella med bastun.

Hela vykortet ska bli ca. 20 sekunder långt.
Skicka bildmaterialet till Strömsö/Morney, PB 1000, 65101 Vaasa på WMV (Windows Media Video) mov eller avi videofil eller P2 kort. Inom Yle kan man skicka via mediaparkki och sätta en länk till elisabeth.morney@yle.fi. Vykortet klipps ihop på Yle där det också sätts på grafik och musik. Yle har rätt att använda hela bildmaterialet, delar av det eller att låta bli att använda det.

Informera bastubadarna att de eventuellt kommer att synas i tv under några sekunder och be om deras medgivande. Skriv upp och skicka oss information om var bastun finns och vilken typ av bastu det är, rökbastu, isbastu, vedeldad bastu, elbastu etc. samt dina egna kontaktuppgifter.

Bastukvällen sänds direkt i Yle Fem onsdagen den 18 juni kl.18-24 och bastu-vykorten ses sporadiskt under hela kvällen.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Elin Skagersten-Ström.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

  • Andra veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

  • Läckra glutenfria zucchinitortillas

    Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

    Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

  • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

    En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

    Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

  • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

    "Hä e gou" säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Champinjon-Mifusås Johannes Djupsjöbacka Ingredienser färsk champinjonä Mifu (grynform o naturell) löötzi smöri veitimjöli koriandärfröiji senap kryddpeparn saltti grädda (vanhanajan kuohukermaa) persilja   Gör så här Lägg steikpannu å värms, hä räckä mä låg värma.

Nyligen publicerat - Strömsö

  • Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost

    "Degen" svänger du snabbare ihop än en vanlig.

    Blomkålspizza – en frasig läckerhet för vänner av ost Det har varit svårt för mig att hitta en pizzabotten utan vetemjöl som ändå är god....Den här är toppen! Glutenfri och för vänner av ost. Enkel att tillreda och lyckas alltid. Fyllningen och såsen kan man välja själv enligt smak.

  • Champinjon-Mifusåsn (på gambäl Terjärv-dialekt)

    "Hä e gou" säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Champinjon-Mifusås Johannes Djupsjöbacka Ingredienser färsk champinjonä Mifu (grynform o naturell) löötzi smöri veitimjöli koriandärfröiji senap kryddpeparn saltti grädda (vanhanajan kuohukermaa) persilja   Gör så här Lägg steikpannu å värms, hä räckä mä låg värma.

  • Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar

    En curry som tillreds av basråvaror från skafferiet.

    Krämig och snabb kikärts- och spenatcurry som barnen gillar Klart på en kvart är ofta det viktigaste kravet för vardagsmiddagen - maten ska serveras direkt, helst lite fortare än så. Jag brukar ha basråvaror som tomatkross, bönor eller kikärter och en burk havregrädde i mitt skafferi för hektiska dagar.

  • Läckra glutenfria zucchinitortillas

    Barnvänlig "tex-mex" med ny touch.

    Läckra glutenfria zucchinitortillas Jag har ett trädgårdsland som ibland ger stor skörd av zucchini som jag måste få användning av. Hade tidigare gjort de här med skorpsmulor men nu ville jag testa en glutenfri version. Degen blandar man ihop på nolltid och slutresultatet är frasiga och goda tortillaliknande plättar som dessutom är vackra och populära.

  • Andra veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Bland läckerheterna i Vegvals andra veckomeny hittar vi två familjefavoriter i helvegetarisk tappning. Stort tack till Tarja Huntus, Sari Pylsy, Hanna Kuusisalo och Johannes Djupsjöbacka. Delad matglädje är dubbel matglädje!

  • Champinjon-Mifusås. Enkelt gott och nyskapande

    Den är god, säger Johannes med 22 års kockerfarenhet.

    Jag itär int sjölv just na tsöti, ibland vaali laga na malatsötsbollona eldä -sås jär heim. Mä annos vaali laga mytzi vegetriskt. O fiska! Ja experimenterar jär heim ny o tå för mi sjölv i stijl "lite det här och en skvätt av det där".

  • Första veckomenyn – Vegval

    Era bästa vegetariska vardagsrätter.

    Det är dags att presentera den första veckomenyn i Strömsös kampanj Vegval där ni har delat era bästa vegetariska vardagsrecept. Tack till Päivi Lähtevänoja, Judith Alm, Frida Allberg och Katriina Lahtonen som står för veckans recept.

  • Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng

    Mat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen.

    Gräddbakad grönkåls- och potatisgratäng Vardagsmat! Ett recept som från början var en kylskåpsrensning men som kommit att bli en god och superenkel vardagsfavorit. Mjuk, len och rejäl vintermat som går fort att laga och som sköter sig själv i ugnen. Judith Alm Ingredienser 1 purjolök 7-8 grönkålsblad / 1 stort knippe 1 pkt rökt tofu. Kan bytas ut mot 4-6 svampar, t.

  • Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli

    Kan varieras enligt smak och tillgängliga råvaror.

    Fullkornsnudlar med säsongens grönsaker – här med blomkål och broccoli Det här är ett enkelt och snabbt recept som är formbart enligt smak och tillgängliga råvaror. Själv varierar jag receptet hejvilt. Jag använder fullkornsnudlar och soltorkade tomater som stomme och lägger till olika grönsaker och nån proteinrik ingrediens. Om man vill ha lite färg på sin mat funkar riven rödbeta fint här.

  • Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter

    Använd hela blomkålen på två nya sätt.

    Helstekt blomkål med currysmör, och friterade kikärter Sönderkokt blomkål är bland det tråkigaste som finns i matväg. Men när du ugnsbakar den eller river blomkålen till blomkålscouscous får du ut det bästa av grönsaken. Jag älskar verkligen currysmör som smaksättare till hela rostade grönsaker.