Hoppa till huvudinnehåll

Janina blev gravid som 17-åring

Bild: Janina Nylund janina nylund

Janina är en ung mamma och bloggare. Här är hennes berättelse.

Det var inte meningen, men Janina Nylund blev gravid då hon var 17 år. Janina minns att hon var chockad då hon fick beskedet men att det inte var helt oväntat. Hennes man blev glad medan hennes mamma hade förväntat sig att Janina skulle bli mamma i en ung ålder. Nicolina föddes och förändrade Janinas liv.

- Jag fick ta mer ansvar och kunde inte längre sätta mig själv på första plats. Jag fick lämna mina studier för en stund för att bli hem med mitt barn. Hon hade dessutom kolik de första tre månaderna. Hon skrek mellan kl.18 till midnatt varje dag. Det var en jobbig period, minns Janina.

Janina var mammaledig tills Nicolina blev ett år och åtta månader. I augusti skulle hon börja utbilda sig till ytbehandlare. Hon hann gå ett halvt år av utbildningen sedan fick hon veta att hon var gravid igen. Hon avslutade studieåret och blev än en gång mammaledig. Joline var planerad.

- Jag har själv en syster som är två och ett halvt år äldre än mig. Jag har alltid tyckt att det varit en perfekt åldersskillnad. Jag ville ha ett nära syskon till Nicolina, säger Janina.

Gravid med barn nummer tre

Just nu är Janina gravid med sitt tredje barn. Även den här gången var barnet oplanerat.

- Vi har nog varit öppna för ett tredje barn, men kanske inte så här tidigt. Jag jobbar och hade just börjat studera igen. Men det får vänta ett tag, säger Janina.

Janina sätter sitt eget liv på paus för att sätta full fokus på barnen. Det har varit en självklarhet för henne. Givetvis skulle hon gärna ha mer tid för sig själv.

- Jag skulle jättegärna vilja ha och få en utbildning. Just nu har jag inte så många jobbalternativ på grund av att jag inte har en utbildning. Men jag hinner nog få det vid ett senare skede. Just nu är det barnen som gäller, säger Janina.

Fördelarna med att vara en ung mamma

Janina konstaterar att hon haft många fördelar som ung mamma.

- Jag orkar lite mer. Jag kommer att vara ung då jag får mina första barnbarn, förhoppningsvis. Själv sparar jag min ungdomstid tills jag är 40 år. Då har man råd att resa, som de flesta säger att man ska hinna med före man bildar familj. Personligen skulle jag inte ha haft råd att resa världen runt när jag var 18, säger Janina.

Stundvis har det, som i alla familjer, varit tungt. Men Janina ångrar ändå inte att hon skaffade barn tidigt. Det tyngsta har varit att den gemensamma tiden med barnens pappa blivit knapp.

- Det blir lätt så att man bara är föräldrar istället för partners. Man är partners inom föräldrarollen. Mycket hårt arbete ligger bakom för att det ska hålla, säger Janina.

Polisanmälde kommentar på bloggen

Janina har bloggat öppet ända sedan sin första graviditet. Hon började blogga för att hon alltid har varit intresserad av unga mammor och hur livet påverkas. Hon har alltid velat bli ung mamma, om inte så tidigt som hon sist och slutligen blev. Hur länge hon ska blogga är obestämt.

- Jag känner mig lite tudelad just nu. Jag vill inte skriva så mycket om mitt äldsta barn Nicolina. Hon börjar vara så pass stor att hon snart har ett eget liv. Det känns fel att lägga ut alltför mycket om henne på Internet. Samtidigt så skriver jag inte så mycket om barnen utan mest om ytliga saker som händer i mitt eget liv.

Responsen på bloggen har varit varierande genom åren. Negativa, anonyma kommentarer är en del av bloggvardagen. Men dessa fick ett abrupt slut efter att Janina bestämde sig för att polisanmäla en kommentar som kom in i höst.

- Det var någon som skrev att mitt barn såg ut att vara handikappat. Då fick jag nog och kontaktade polisen. Det är fortfarande oklart vem som skrev kommentaren. Polisen har nog bättre saker för sig. Men åtminstone slutade de negativa kommentarerna komma in, säger Janina.

Janina blir ofta igenkänd tack vare sin blogg. På den nuvarande hemorten i Nykarleby kommer folk sällan och pratar med henne, de kommenterar istället efteråt på bloggen att de sett henne. Men då hon bodde i Vasa kom folk ofta och pratade med henne.

- Folk kommer fram och hälsar och säger att de läser min blogg och att de tycker att den är bra. Men jag är faktiskt inte annorlunda än någon annan mamma. Jag är bara yngre, säger Janina.

Janinas blogg hittar ni här.