Hoppa till huvudinnehåll

Konstären Francesco Arteses detaljrika julkrubba i Åbo domkyrka

Bild: Hedvig Långbacka artese

”Min egen region, det fattiga och bergiga Basilicata, är perfekt som bakgrund för julkrubban och den heliga födseln, säger konstnären Francesco Artese. Betlehem i Judén var också en fattig stad bland karga berg – det är också Sasso di Matera, staden där jag har vuxit upp. En fantastisk stad, uthuggen ur klippan och med 150 kyrkor. Det är den staden jag bygger upp i miniatyr i krubba efter krubba”.

Francesco Artese har byggt krubbor runtom i världen i 30 år. Den som den här julen kan beskådas i Agricola-kapellet i Åbo domkyrka tycker han själv att är ganska liten – han har byggt 180 kvadratmeter stora också! I en lång rad städer från Buenos Aires till Washington, och, förstås, i Betlehem.

För den som tar sig till domkyrkan i Åbo lönar det sig att ge krubban en hel del tid. Det är roligt att se länge på alla detaljer. Stadens hus är oerhört detaljrikt och naturtroget uppbyggda. Människorna som dels vandrar omkring i sina vardagssysslor, dels deltar i processioner och festligheter, är med kärlek formade och klädda. Ett ljusspel gör att man på en kort stund kan se staden i olika belysning, från gryning till skymning och nattmörker.

Artese är en del av en mycket lång tradition – julkrubbor har det funnits i italienska kyrkor sedan 1200-talet och härifrån har seden spridit sig över hela den kristna världen. Han arbetar med krubbor ungefär hälften av året och resten ägnar han sig åt annan bildkonst. Men, som han säger, krubborna är också konst, i bästa fall blir de ikoner som berättar om gudsnärvaro och sprider julens budskap om fred och god vilja mellan människor.

Läs också

Tro

Nyligen publicerat - Tro