Hoppa till huvudinnehåll

Kylskåp som hospice för döende matvaror

kylskåpsdörren öppen
kylskåpsdörren öppen Bild: YLE kylskåp

Förstörd och bortslängd mat för miljarder! Det sker hela vägen från jord till bord, i hela Norden. Nu vill en växande opinion bekämpa matslöseriet.

I Danmark finns sedan några år en prisbelönt konsumentorganisation ”Stop spild av mat”. Folkrörelsen mot matsvinn i Danmark fick Nordiska rådets miljöpris vid senaste NR-session.

Organisationens grundare Selina Juul tog emot priset. Hennes "ihärdiga fokus på matsvinn har lett till att matspillet i Danmark har minskat. Hon har med kreativitet, entusiasm och hårt arbete bidragit till ökad resurseffektivitet och minskning av människans negativa fotavtryck i naturen". Det var motiveringen för det nordiska priset.

Matspill har också en internationell, etisk dimension; en miljard av jordens befolkning svälter, samtidigt som 1,3 miljarder ton mat kastas årligen i världen, enligt Nordiska rådets beräkningar.

Chockad av överflödet

I Danmark är matsvinnet ett jätteproblem. Det kastas mat för 16 miljarder kronor årligen, enligt Selina Juul.

-Det är mycket matsvinn ute hos konsumenterna. Vi köper för mycket som blir oanvänt. Vi använder våra kylskåp som hospice för döende matvaror.

Selina Juul chockades av matöverflödet och -slöseriet när hon flyttade från Ryssland till Danmark. Livet i Danmark var så totalt annorlunda.

Enkla praktiska åtgärder

Framförallt är det grönsaker och frukt som slängs i de danska hushållen, men också bröd - och allt kunde förvaras i kylskåpet, påpekar Selina Juul.

Undersökningar visar speciellt gällande mjölken:

-Danskarna tar alltid den bakersta mjölken, den färskaste som finns.

Också när den ska användas samma dag. Då kan man lika gärna ta den äldsta, så slipper butiken kasta det som blev gammalt.

Hela kedjan slösar

Det är inte enbart konsumenten som ska äta upp allt i sina skåp eller köpa mindre och planera klokare.

Redan odlaren är tvungen att kasta grönsaker som inte passar i de format som krävs. Det som är för stort, för litet eller för krokigt av grönsaker ratas redan på åkern.

Också matvaruindustrin slösar med råvaror - och i butiken hinner mycket bli gammalt.

Mat i sista stund

Ett av vapnen mot matspill i allt fler danska butiker är frysdisken med varor som håller på att bli gamla. ”Bäst före” är ett datum man kan överskrida – därför säljs de varorna billigare. Också handelsmännen vill hellre sälja än slänga, också om förtjänsten blir mindre.

Allan Miller är handelsman i en Irma-butik i Köpenhamn. Han visar stolt upp den frysbox, där man varje morgon samlar allt som håller på att bli gammalt som kan säljas extra billigt. Både kallvaror och annat samlas på ett ställe, så kunderna hittar dem enkelt.

Många kedjor har aktivt gått in för åtgärder mot matspillet. Mängdrabatten slopas och förpackningarna görs mindre. Många har också slopat rabatter av typen ”3 till priset av 2”.

Budskap till hela världen

I Danmark har kampen mot matsvinn fått fart med Selina Juuls medborgarorganisation. Nordiska rådets miljöpris på 47 000 euro kom till en organisation som inte har speciellt mycket pengar, alla jobbar frivilligt. Men det finns många planer.

-Vi har två projekt: det första att skapa en internationell organisation mot matsvinn. Det är på tiden att det görs inte bara i Danmark, utan också i Norden; Finland, Island, Europa, kanske USA, förklarar Selina Juul.

Nummer två är att skapa en service där man kan donera överlopps mat till hemlösa. De behöver mat, det ska paras samman.

-Nu har vi pengar, så arbetet börjar alldeles snart.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes