Hoppa till huvudinnehåll

Premiär för Dagmamman, inspelad i Ytterö

Klaus Härö Bild: Yle/Linus Hoffman dagmamman


I april spelades filmen "Dagmamman" in i Ytterö utanför Björneborg. Filmen har världspremiär på Yle Fem på annandag jul.

"Dagmamman" är filmregissören Klaus Härös nyaste film. I ljudklippet hör du Härös och Nina Hukkinens tankar under filminspelningen i våras.

Filmen handlar om Malla som jobbar som familjdagvårdare i huvudstadsregionen där hon bor med sina två döttrar. Hennes man Rofa bor och driver sitt eget motell i Ytterö (på finska Yyteri) utanför Björneborg. Filmen berättar om varför ett gemensamt liv blir en avlägsen dröm - en dröm som blir helt tvärtemot när den förverkligas.

Filmen spelades dels in i Ytterö, där det enligt Härö är underbart vackert men där vädret var väldigt omväxlande och krävande. Dels spelades filmen in i Helsingfors.

Filmen premiärvisas på Yle Fem, liksom Härös senaste film "Post till pastor Jacob". Den visades först på tv, innan den distribuerades till biografer och vann flera internationella filmpris.

Filmen spelas på svenska, men med mycket inslag av finska, precis som den finlandssvenska vardagen ter sig. Huvudrollsinnehavare är Nina Hukkinen, Christian Lindroos och Alma Pöysti.
Filmer på Yle Fem under julen

Läs också