Hoppa till huvudinnehåll

Spanien kan skärpa abortlagstiftningen

En abortklinik i Texas.
Abortklinik En abortklinik i Texas. Bild: Aaron Sprecher / EPA gynekolog

I Spanien kommer regeringen på fredagen att diskutera en skärpning av landets abortlagar. Regeringen har inte avslöjat vilka förändringar det kan bli frågan om men den väntas skrota de reformer som den socialdemokratiska regeringen drev igenom år 2010.

Då fick kvinnor rätt att göra abort upp till graviditetens 14:e vecka eller den 22:a i särskilda fall.

Grupper som försvarar rätten till abort har kallat till demonstrationer inför regeringens diskussioner. Grupperna varnar för att Spanien återgår till situationen på 80-talet då kvinnor måste resa utomlands för att göra abort. Då var abort brottsligt, utom om kvinnans hälsa var i fara, hon hade blivit våldtagen eller fostret hade allvarliga missbildningar.

Premiärminister Mariano Rajoys regering har upprepade gånger skjutit upp ändringarna i abortlagen uppenbarligen på grund av inre meningsskiljaktigheter.

Ledaren för den katolska kyrkan i Spanien, kardinal Antonia Maria Rouco Varela, har tidigare krävt snabba ändringar i lagen. Enligt honom har den lett till att abortsiffrorna har stigit till en fasansfull nivå.

År 2011 genomfördes drygt 118 000 aborter i Spanien. Det är 5 000 fler är året innan. Fjolårets siffror finns inte ännu att tillgå.

Läs också