Hoppa till huvudinnehåll

Alex Fager: Älska stress

Alex Fager
Alex Fager Bild: Yle alex fager

Tänker man på att stress är kroppens sätt att hantera en situation så är man redan på rätt väg, skriver Alex Fager, Chef för Fakta och fiktion på Svenska Yle.

Vi säger ofta att vi inte har tid, behöver mer tid eller att tiden inte räcker till. Väldigt sällan möts vi av människor som säger sig ha gott om tid eller tillräckligt med tid. Tid är alltså oftast någonting negativt, speciellt på arbetsplatsen. Den här tidsbristen förvandlas snabbt till det vi brukar kalla för stress. 

Stress och tidsbrist är alltså goda kompisar. Jag har fått uppleva det här under de senaste två veckorna då jag bollat en lägenhetsrenovering på hemmafronten med ett dussin deadlines på arbetet. Jag märker att jag lätt faller i offerfällan. Det är liksom lite synd om mig, jag har ju så mycket att göra. Någon borde ge mig mera tid. Min fru frågade mig i samband med att jag gnällde vem denna någon är. Jag kunde inte riktigt svara på det. Det fick mig att tänka om. Då jag senare på kvällen kom över tidningen Chef och en artikel om hur fel vi ofta tänker kring stress lättade faktiskt en del av åtminstone den mentala bördan.

Artikeln handlar om Kelly McGonigal som forskar och undervisar inom psykologi på Stanforduniversitetet i USA. Hon har längre tutat ut hur skadligt stress är, hur stressen gör oss fysiskt sjuka. Nu har hon plötsligt kommit till insikt och vill visa oss att stressens effekt endast och enbart har att göra med vad vi tror om den. McGonigal hänvisar till en studie där man följt 30 000 amerikaner under åtta år. De människor som hade upplevt mycket stress under det senaste året riskerade att dö i förtid. Men då handlade det främst om människor som också trodde att stress är skadligt för hälsan. Bland de personer som hade upplevt mycket stress, men inte trodde att stressen i sig var skadlig, såg man ingen förhöjd risk att dö för tidigt.

Kontentan av det hela, enligt McGonigal, är förstås att man med hjälp av att ändra sin attityd kan påverka inte bara fysiken överlag, utan också vilken effekt stress har på kroppen. Tänker man på att stress är kroppens sätt att hantera en situation så är man redan på rätt väg, menar McGonigal.

Det är alltså i högsta grad en attitydfråga, som så mycket annat. Om vi nu sitter här med facit på hand och vet att vi måste ändra vår attityd, hur skall vi då göra det helt praktiskt? Lösningen är säkert lika individuell som känslan av stress. Jag skall åtminstone börja med att sluta gnälla.

Kelly McGonigal på ted.com