Hoppa till huvudinnehåll

Odlad fisk allt viktigare i världen

Lax.
Lax. Bild: YLE / Jyrki Lyytikkä lax,östersjölax

Odlad fisk kommer att bli allt viktigare i och med att vi fiskar ut våra världshav. Fiskodling är dessutom effektivare än köttproduktion eftersom fiskar kräver mindre foder.

Fiskbestånden krymper på grund av överfiske och efterfrågan på fisk ökar. Det här leder till att odlad fisk i framtiden kommer att bli en allt viktigare del av matproduktionen. Men redan nu är en stor del av den fisk vi äter odlad.

- År 2009 var nästan hälften av all fisk som konsumerades i världen odlad och efter några år kommer mer än hälften att vara odlad, säger Sanna-Liisa Taivalmaa, rådgivare för landsbygdsutveckling vid Utrikesministeriet.

I Finland kommer bara en bråkdel av fisken från odlingar, men av den fisk finländare konsumerar är bara en tredjedel inhemsk.

Tidigare kritiserades fiskodling på grund av att en stor del av de odlade fiskarnas mat kom från marina produkter, vilket bidrog till överfiske. Men under de senaste fem åren har marina produkter i fiskfoder minskat från ungefär åttiofem procent till runt tjugo procent.

Bättre än kött

Jämför man fiskodling och köttproduktion finns det några klara fördelar med fiskodling.

- Fiskar är bättre än till exempel ko och gris på att omvandla energi till protein, vilket betyder att fiskarna behöver mindre foder. Det går också snabbare att odla fisk.

Jämfört med kött krävs det mindre utrymme och resurser för att odla fisk. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO, är fiskodling viktigt för att bekämpa hunger och fattigdom i u-länder. Om jordens befolkning fortsätter att öka kommer fiskodlingens roll att bli ännu mer central.

Sanna-Liisa Taivalmaa säger att fiskodling kan vara en kompletterande proteinkälla i u-länder, men getter och höns kommer fortfarande att vara viktiga, eftersom de inte krävs stor kunskap att sköta om dem.

Det är oklart om köttproduktion eller fiskodling är en större miljöbov. Hittills har forskare inte lyckats göra några relevanta jämförelser.

Nackdelen med fiskodling i sjö och hav är att det inte går att styra utsläppen i vatten lika bra som det går att styra utsläppen från djurhushållning på land. Men i till exempel Danmark odlas det redan mycket fisk i bassänger.

Laxexpressen från Nordnorge

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes