Hoppa till huvudinnehåll

Politisk kamp om Mein Kampf

Bild: Yle mein kampf

Den skrevs redan på 1920-talet, men fortfarande är Adolf Hitlers bok Mein Kampf ett mycket kontroversiellt verk. I Bayern i Tyskland har boken nu gett upphov till ett politiskt gräl.

Egentligen ville delstaten ge ut en kommenterad version av boken, men nu har delstatsregeringen gjort en helomvändning i frågan och stoppat projektet.

I snart 70 år har det i Tyskland varit omöjligt att ge ut nya upplagor av Adolf Hitlers bok Mein Kampf. Sedan kriget har upphovsrätten tillhört delstaten Bayern och man har på så sätt kunnat stoppa all publicering. Efter 2015 är det här inte längre möjligt och delstaten ville därför ge ut en av forskare kommenterad version av det kontroversiella verket.

– Vi vill undanröja all mystik kring Mein Kampf och få folk att se boken för vad den egentligen är. Ett historiskt dokument och inget annat, säger historikern Christian Hartmann.

Delstaten kan inte publicera

Nu har ändå den kristdemokratiska delstatsregeringen stoppat finansieringen, trots motstånd från andra partier. Bayern kan helt enkelt inte ge ut en bok som Mein Kampf, heter det nu. Helomvändningen kommer efter att bland annat flera judiska organisationer har kritiserat projektet.

Vid institutet för samtidshistoria, som står för det praktiska arbetet, kom beslutet som en överraskning. Man kommer ändå att fortsätta arbeta på den kommenterade versionen, och ge ut den då en publicering igen blir möjlig.

Boken kommer att utrustas med en utförlig inledning och inne i själva texten kommer läsaren att hitta en hel del kommentarer till skribenten Adolf Hitlers påståenden. Kommentarerna ska bland annat ta fasta på hur Hitler har kommit fram till vissa slutsatser och vilka hans källor kan ha varit. Kommentarernas uppgift är också att ta ställning till själva innehållet och motbevisa delar av det som står skrivet i boken.

Ingen litterär höjdare

Från institutet poängterar man att boken är ett viktigt dokument då det gäller nazismens historia.

– Det kommer säkert att finnas ett intresse för boken, då den igen får publiceras, men jag tror nog att intresset kommer att dö ut rätt så fort då folk ser vad det handlar om. Mein Kampf bjuder inte på något, som vi inte redan skulle veta.

Någon stor litterär upplevelse är boken inte heller, säger Hartmann.

– Vad gäller stil och innehåll, så är boken förskräcklig, men som historisk källa är den däremot mycket intressant. Som historiker är det intressant att försöka deschiffrera varifrån Hitler har fått sina idéer, intressant är också att fundera över vad han senare i själva verket kunde förverkliga.

Populär bok

Mein Kampf är med sina omkring tolv miljoner tryckta exemplar, en av de genom tiderna mest spridda böckerna i världen. I 1930- och 40-talens Tyskland fanns den i de flesta hem och författaren håvade in en förmögenhet.

Efter kriget såg amerikanerna till att den bayerska delstaten tog hand om upphovsrätten, för att se till att boken med tiden skulle försvinna. Boken har alltså inte varit helt förbjuden i Tyskland, men Bayern har sett till att alla försök att ge ut Mein Kampf, eller delar av den, hittills har stoppats i Tyskland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes