Hoppa till huvudinnehåll

Ahlgrens bilar

Ahlgrens bilar
Ahlgrens bilar Bild: Yle/Linus Hoffman marshmallows

I det gamla Egypten användes läkemalva som medicin mot halsont. Dessutom tillverkades sötsaker med honung, som av malvans kokta rötter fick en sötaktig slemmig smak.

Receptet levde kvar ända till modernare tider, då man i USA kom på att vispa äggvitor och socker tillsammans med malvans rotsaft. Resultatet blev en maräng, som gavs som medicin till barn med ont i halsen.

Mot slutet av 1800-talet byttes läkemalvan ut mot gelatin, och det blev lättare och billigare att tillverka marshmallow, det engelska namnet för läkemalva. 1948 kom det stora genombrottet då Alex Doumak lyckades göra en massa som kunde sättas i formar, och därefter skäras i lämpliga bitar. Marshmallows blev mycket populära, och inte bara i USA.

Också på F Ahlgrens Tekniska Fabrik AB i Gävle hörde man om succén och försökte göra ett liknande skumgodis. Högste chefen Bengt Ahlfors bad 1953 fabrikschefen Gustav Belinky att jobba fram en egen variant, med egen form och egen smak kanske. Inte så amerikansk.

Belinky och förmannen Erik Persson visste att marshmallows innehöll hårt vispad äggvita, socker och gelatin, men det gällde att hitta de rätta proportionerna. De gjorde många experiment, men misslyckades med att skapa stora och fluffiga godisbitar. Deras godis sjönk, konsistensen blev hårdare och segare än de hade trott.

Eller de trodde i alla fall att de misslyckats. Smeten visade sig nämligen smaka gott, och de insåg att de av en slump hade hittat en egen variant. Och den unika, egna formen blev bilar. Enligt en version av historien liknade klumparna små bilar. Enligt en annan så var Gustav Belinky överförtjust i Bugattis racerbilar, och nu fanns ett bra tillfälle att göra bilgodis i Bugattiform. Ettöresbilarna var födda. Senare döptes de om till Ahlgrens bilar, och de är så omtyckta att Cloetta i dag 60 år senare marknadsför dem som ”Sveriges mest köpta bil”.

Strömsö

Bilder på Instagram

Vi i rutan

  • Camilla Forsén-Ström

    Konstexpert
  • Porträtt av Elin Skagersten-Ström, programledare för det finlandssvenska tv-magasinet Strömsö.

    Elin Skagersten-Ström

    Redaktör

    Programledare för Strömsö.

  • Jonas Sundström, Strömsön juontaja.

    Jonas Sundström

    Programvärd och redaktör

    Programvärd på Strömsö. Juontaja kahdella kielellä Strömsön lifestyle-ohjelmassa. Ta gärna kontakt på jonas.sundstrom@yle.fi.

  • Jim Björni

    Jim Björni

    Redaktör
  • Lee Esselström

    Lee Esselström

    Redaktör

    Redaktör och hantverksexpert på Strömsö.

  • Owe Salmela.

    Owe Salmela

    Florist
  • Örtexpert Alexandra De Paoli

    Alexandra De Paoli

    Örtterapeut

    Örtterapeut och journalist, uppvuxen i Stockholm men numera bosatt i norra Sverige.

  • Porträtt på Strömsös kock Anders Samuelsson med skog i bakgrunden

    Anders Samuelsson

    Kock

    Jag är Strömsös kock. I köket gillar jag hållbarhet och ekologiska världen, och satsar gärna på det skandinaviska köket i kombination med nya smaker. På fritiden gillar jag friluftsliv och skidåkning.

Nyligen publicerat - Strömsö