Hoppa till huvudinnehåll

"Att måla är mitt andningshål"

- För mig är målandet ett andningshål, säger 63-åriga Rose-May Rosling i Esbo. Hon hör till gruppen "Konstnärer utan händer" som målar postkort, som delas ut till hundra tusentals hushåll årligen.

Ros-May Rosling och Ulla Wesanen
Rose-May och hennes assistent Ulla Wesanen Ros-May Rosling och Ulla Wesanen Bild: Yle rosmay rosling och hennes assistent ulla wesanen

Rosling använder sig av sin vänstra fot - sin enda fungerande kroppsdel. Hennes mamma upptäckte tidigt att foten fungerade bra och hon lät sin dotter torka disken och rensa i trädgården. Hon märkte att dottern älskade blommor och naturen.

De flesta av Rose-Mays motiv är just natur och blommor - men också landskap. Hon har målat ett hundratal arbeten och deltagit i flera utställlningar. Professionellt har hon målat sedan 1980-talet och hennes verk har deltagit i flera utställningar.

Ros-May Rosling målar med sin vänstra fot
Rosling har målat länge. Ros-May Rosling målar med sin vänstra fot Bild: Yle måla utan händer

Stipendium möjliggör målandet

Rosling målar ofta blommor
Naturen och blommorna fascinerar Rosling. Rosling målar ofta blommor Bild: Yle målar utan händer

Rosling har alltsedan år 1987 lyft stipendium, ett avtal som hon ingått med Liechtenstein. Programmet heter "Vereinigung der Mund- und fussmalenden kunstler in aller Welt" - och stipendiet är fortgående.

Hon får hjälp med målandet av två assistenter som har blivit konstnärskolleger - de besöker utställningar tillsammans.

Tavla som skildrar Roslings barndom
Barndomen var full av trädgård och blommor Tavla som skildrar Roslings barndom Bild: Yle målar utan händer

- Vi är mer än kolleger, vi är vänner, säger assistenten Ulla Wesander. Hon hjälper med det praktiska, färgval, dukar och fästandet av den penselställning som Rosling behöver för att kunna måla. Det fanns tider då Rose-May inte hade tillgång till någon lärare eller assistent och då har hon mått dåligt, säger Wesander. Hon behöver få måla för att må bra.

Svår CP-skada

Rosling föddes med CP-skada efter en svår förlossning. Hon har svårt att tala och är rullstolsbunden. När hon var barn tillbringade hon hälften av tiden hemma och andra hälften på Barnets borg i Helsingfors.

Målandet kräver stor koncentration och fokusering av hela den övriga kroppen för att den vänstra foten ska kunna arbeta. Rosling målar i granna färger.

Rose-May Rosling bor på Folkhälsans servicehus i Hagalund i Esbo.

Läs mera om Rosling och hennes konst här!

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes