Hoppa till huvudinnehåll

Julhandeln viktig för de små affärerna

Svenska bokhandeln Gros
Bokhandlarna lever upp i juletid Svenska bokhandeln Gros Bild: Yle/Roger Källman gros

Julhandeln är inne i den intensiva slutfasen. För många affärer är det de här dagarna som en stor del av årets omsättning ska tas in. I Vasa centrum finns en mängd små specialbutiker som tävlar med stormarketarna om kundernas uppmärksamhet... och pengar.

På Gros, Vasas äldsta bokhandel är det trängsel mellan hyllorna. Kunderna står i kö för att få sina julgåvor paketerade. Julhandeln är otroligt viktig säger säger bokhandlare Anna-Lena Palomäki.

- Julhandeln ökar från år till år, utan den skulle vi inte finnas, säger Palomäki.

Som i så många andra branscher känns konkurrensen från näthandeln av också då det gäller böcker. Kampen är ojämn då nätbokhandlarna kan pressa priserna såpass hårt. De "riktiga" bokhandlarnas trumfkort är att kunderna kan se och bläddra i böckerna... samt få råd och tips.

En livsstil

Garnnystan
Garn går åt under vintern Garnnystan Bild: Yle/Roger Källman garnnystan
År 1991 startade Kaj Björk med sina föräldrar Vörå handarbetsaffär. Det här är inte ett yrke utan en livsstil, säger Kaj och några 9 till 5-dagar är inte att tänka på.

- Nä, aldrig. Kanske på sommaren, men från oktober till fram till mars är det jobb dygnet runt. Sover jag inte så håller jag på med det här, säger Björk.

Hur viktig är då julhandeln för en handarbetsaffär?

- Min julrusch är från oktober till mitten av december, säger Björk. Sista veckorna före jul är inte så viktiga, ekonomiskt sett.

Lapp på luckan

I februari lägger Doris Lund lapp på luckan för ram- och konstnärstillbehörsaffären Sumppis. Efter 24 år är det nu slut.

- Varuhusen säljer ramar jättebilligt - vi kan inte tillverka till de priserna - och konkurrenserna från näthandeln är också hård, säger Lund.

Att konsthandeln går dåligt beror enligt Lund på en kedjereaktion.

- Då samhället går dåligt köper folk inte konst - det betyder att konstnärerna inte får något sålt och då går inte konstnärstillbehör eller ramar åt.

I Vasa pratas ofta om att närheten till torget är A och O för om en affär är framgångsrik eller ej. Doris Lunds affär finns invid Handelsesplanaden, ett par hundra meter från torget.

- Nå jo, folk för bilen till torgparkeringen och så går de "under jorden" från affär till affär. De ids inte gå ett gathörn från torget, säger hon.

En annorlunda "godisbutik"

Linnea Grönstrand och Piia Nikkonen
Linnea Grönstrand och Piia Nikkonen Linnea Grönstrand och Piia Nikkonen Bild: Yle/Roger Källman nikkonen
Affären Helmisatama ligger ytterligare ett hundratal meter från Vasas kärncentrum.

- Det här är alla smyckepysslares "karkkibutik" - här kan man hitta allt, säger Linnea Grönstrand.

Att göra egna, personliga julklappar verkar vara populärt. Åtminstone säger Linnea att kundtillströmningen varit livlig. Handarbete är pop, säger hon

- Här under senaste veckan har kommit folk som har handlat hos oss i början av december men sen måst fylla på sina förråd!