Hoppa till huvudinnehåll

Kossornas jul

De här två småttingarna föddes för bara två veckor sedan. Bild: Yle / Hanna Othman christer gustavsson

Också ladugården ska julstädas, men på annat sätt kommer korna inte att märka av julen.

Mjölkbonden Christer Gustavsson i Embom, Lovisa har hundra mjölkkor. Förutom de stora flickorna, tassar också många mindre filurer omkring i höet på bondgården. Kommer korna och kalvarna att märka att det är jul?

– Vi ska städa lite extra och laga det fint för dem, säger Gustavsson, men på något annat sätt kommer dagen inte att märkas i deras rutiner.

Korna måste fortfarande mjölkas 2,8 gånger under julaftonen liksom alla andra dagar på året. Tre kor är höggravida och ska få kalvar innan nyår. Gustavsson hoppas att ingen av dem ska föda under julafton eftersom han vill fira inne i huvudbyggnaden med sin tvååring. Men det har varit julaftnar med riktigt jobbiga födslar också, sådant händer.

Två julgråa katter stryker omkring i ladugården och tittar nyfiket på mig. Månne de fångar en extra saftig mus till julmiddag?