Hoppa till huvudinnehåll

Sjukvårdsdistriktets direktör svarar på vårdfackets kritik

Bild: YLE/ Marie Söderman chef för egentliga finlands sjukvårdsdistrikt

Vårdfacket Tehy anser att Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt beslut att permittera vårdpersonal nu i december är oansvarigt mot alla patienter och Tehys huvudförtroendeman Mirja Hovirinta säger att den här obetalda tvångsledigheten på sju dagar har skapat en dålig stämning bland de anställda.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts direktör Olli-Pekka Lehtonen förstår kritiken, men menar samtidigt att man nu helt enkelt tvingats till de här sparåtgärderna.

- Det är lätt att föreställa sig att det är en dålig stämning bland de anställda och det känns givetvis inte behagligt att det är på det här sättet. Men även om det inte känns speciellt vettigt måste vi nu ta hand om hela verksamhetsåret 2013 och därför är det här nu en realitet, säger Lehtonen.

Har ni vaknat för sent?

- Vi har planerat och följt 120 åtgärder som också har haft inverkan, men de har ändå varit för få och har dessutom kommit för sent. Så visst kan jag medge att vi har vaknat för sent, även om det inte direkt hjälper situationen just nu.

"Vi har hamnat lite vilse"

Vårdfacket menar vidare att permitteringarna inte direkt sparar några pengar, utan i stället bara skapar längre vårdköer. Tehys huvudförtroendemän Mirja Hovirinta och Jussi Rantanen betonar också att tidpunkten på de här sparåtgärderna hade kunnat vara betydligt bättre, för bara för att det är jul innebär det ju inte att man har mindre patienter.

Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikts direktör Olli-Pekka Lehtonen vill nu försöka se framåt, då han tycker att relationen mellan vårdfacket och sjukvårdsdistriktet fortfarande är god. Däremot har man ännu självklart en del att jobba med.

- Just gällande de här permitteringarna har vi hamnat lite vilse, eftersom vi inte riktigt har hunnit diskutera alla åtgärder tillsammans med facket. Men nu kommer att vi att sätta oss ner och diskutera i januari för att tillsammans ha en bättre framförhållning i framtiden.

Läs också: Vårdfacket: "Permitteringarna skapar bara längre vårdköer"

Läs också