Hoppa till huvudinnehåll

Vårdfacket: "Permitteringarna skapar bara längre vårdköer"

ÅUCS i vårsol
ÅUCS i vårsol Bild: Yle/Linus Hoffman åucs

Permitteringarna som pågår inom Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt nu i december ska spara 5,8 miljoner euro. Men vårdfacket Tehy anser att det är oansvarigt gentemot patienterna att permittera vårdpersonalen, då trycket redan är stort på de anställda inom vården.

- Den här obetalda tvångsledigheten på sju dagar har skapat en dålig stämning bland de anställda. För sjukvården är en bransch där jobben och behoven av anställda inte direkt tar slut, säger Tehys huvudförtroendeman Mirja Hovirinta.

Tehys huvudförtroendeman Jussi Rantanen är i sin tur oroad över att effekterna av december månads permitteringar kommer att synas en bra bit in på nästa år.

- Det är inte bara de anställda som får lida av det här, permitteringarna skapar även längre vårdköer för alla patienter.

"Skapar bara ett kaos"

Mirja Hovirinta tycker vidare att de här permitteringarna inte sparar någa pengar, i stället skapar de enligt henne bara ett kaos och nu hoppas hon att alla beslutsfattare har lärt sig något av det här, så att de anställda ska slippa behöva vara med om något liknande igen.

Att Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt dessutom väljer att genomföra dessa besparingar just runt jul är en annan sak Mirja Hovirinta är kritisk till.

- Det går helt enkelt inte att säga till folk att akutvården inte fungerar fullt ut under julen. Tänk om brandkåren helt plötsligt skulle uppmana folk så här i juletider att ta det extra lungt med alla levande ljus, eftersom man har svårt att hinna med alla ärenden.

Läs också: Sjukvårdsdistriktets direktör svarar på vårdfackets kritik

Läs också