Hoppa till huvudinnehåll

Vaskiluodon Voima får inte bygga depå i Tölby

Vaskiluodon voima, med förgasningsanläggningen till höger i bild
Vaskiluodon Voima fick avslag från förvaltningsdomstolen Vaskiluodon voima, med förgasningsanläggningen till höger i bild Bild: Yle/Roger Källman förgasningskraftverk

Vaskiluodon Voima får inte bygga sin depå för biobränsle i Tölby, Korsholm - i alla fall inte enligt de nuvarande planerna. Vasa förvaltningsdomstol sätter stopp för kraftverksaska får som fyllnadsmaterial.

Domstolen anser också att biobränsledepån skulle orsaka luftföroreningar och buller. Vaskiluodon Voima förlorar nu sitt miljötillstånd för depån.

Regionförvaltningsverket beviljade miljötillståndet år 2012, men grannar till området och Korsholms kommunstyrelse krävde att tillståndet dras tillbaka. Det gjorde de med hänvisning till språkliga aspekter, information har inte givits på svenska, och miljömässiga aspekter, bland annat buller samt vallten- och luftföroreningar.

Vasa förvaltningsdomstol konstaterari nu att utredningarna över projektets miljöpåverkan är otillräckliga. Domstolen ger de klagande rätt och förkastar Vaskiluodon Voimas anhållan.

Vaqskiluodon Voimas vd Mauri Blomberg hade på måndagen inte hunnit sätta sig in i Förvaltningsdomstolens beslut.

- I början av januari måste vi gå igenom belsutet och bestämma hur vi ska fortsätta. Vi behöver en biobränsleterminal, säger han till Yle Österbotten.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten