Hoppa till huvudinnehåll

Nya massakrer i Sydsudan

Regerigssoldater i Juba i Sydsudan
Akrivbild Regerigssoldater i Juba i Sydsudan Bild: EPA / Phillip Dhil juba

Från Sydsudan kommer nya uppgifter om massakrer i konflikten mellan de två folkgrupperna dinka och nuer.

Det brittiska rundradiobolaget BBC rapporterar från huvudstaden Juba att mer än 200 människor, huvudsakligen nuer, har skjutits av säkerhetsstyrkor. En annan källa meddelar att beväpnade dinkas har börjat skjuta nuerer.

Striderna flammade upp för en vecka sedan efter att Sydsudans president, Salva Kiir om är dinka, beskyllde förre vicepresidenten Riek Machar, som är nuer, för att försöka ta makten.

Det har kommit rapporter om strider från olika håll i landet, och den officiella dödssiffran - kring 500 personer - kan vara mycket högre än så.

Flera tiotusen mänskor har sökt skydd på FN-truppernas baser runtom i landet.

FN har 7 000 soldater i Sydsudan. Sent igår uppmanade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon säkerhetsrådet att skicka ytterligare 5 500 man till landet, inklusive polis, helikoptrar och flygplan.

Massgrav

Enligt FN:s människorättskommissionär Navi Pillay har en massgrav med 75 kroppar hittas i delstaten Unity i norr. Representanter för FN har inte kunnat slå fast exakt antal kroppar eller identiteten men de ser ut att vara dinka.

Dessutom har två massgravar hittats i huvudstaden Juba. FN har inte än så länge kunnat undersöka de gravarna.

Navy Pillay uppmanar båda parter att skydda civila. Pillay påminde om att också politiker och militärledare kan ställas inför rätta för brott.

Läs också