Hoppa till huvudinnehåll

Årets bästa film

Spring Breakers har så snygg estetik att vi dör lite. Eller tja, några av oss. Bild: SF Film Finland Oy / Yle årskrönika 2013

Vad har året 2013 fört med sig? I nio krönikor listar webbredaktionens årets favoriter.

Idag tar vi tag i det digra filmåret, det har kommit både en ny Tarantino och en Wolverine-film. Men vilka är det som stannat i webbredaktionens minne?

Lintsi: Blue Jasmine

Oj, så många dåliga filmer jag har sett det här året. Samtidigt vet jag också att jag har missat en hel massa bra filmer. Men av dem jag ändå lyckats lägga mina ögon på så är Blue Jasmine av Woody Allen kanske den bästa. Det är även den enda film som har fått mig att sitta kvar i biostolen en minut extra och bara tänka "WOW, det här var den bra film!".Petter: The Bling Ring

I ärlighetens namn var 2013 ett dåligt filmår. Gång efter gång satt jag i biostolen och blev besviken. Givetvis finns det några undantag. Sofia Coppolas The Bling Ring är ett av dem. Filmen handlar om tonåringar som via nätet listar ut när kändisar är borta och bryter sig in i deras hem för att stjäla märkesväskor. Historien är baserad på verkliga händelser.

The Bling Ring tänjer på Hollywoodfilmens gränser, utan att bli för experimentell. Den säger något om kändiskåta tonåringar med dåligt självförtroende som egentligen lika gärna kunde handla om dig eller mig. Se den.

Allra mest briljant är följande tre repliker som också finns med i trailern nedan. Lindsey är så klart Lindsey Lohan.

REBECCA: Did you speak to any of the victims
COP: I've spoken to all of the victims.
REBECCA: Really? What did Lindsey say?

P.S. Spring Breakers som min kollega rekommenderar här nedan ger samma första intryck som The Bling Ring, men låt dig inte luras. Spring Breakers är årets sämsta film.
Catzo: Spring Breakers

Estetiken! Färgerna! Soundet! Neonbikini! Gangsterrappare! Den här filmen har allt. Och faktiskt lite till (till skillnad mot vad Petter försöker intala er här ovan).

Ett brudgäng åker på Spring Break till Florida men hamnar i butkan. Plötsligt betalar en gangster, spelad av James Franco, deras borgenssumma och där drar den riktiga historien igång. Tillsammans rånar, älskar och lever de, med sina neonbikinin och puffror.

Det är en härlig drömsk känsla över hela filmen och det enda negativa är att man efteråt vill börja råna folk.

Och Skrillex musik sitter som ... ja, hand i handske.Anka: Django Unchained

Okej. Filmen hade premiär i USA 2012, men Finlandspremiär i januari 2013, och det är väl det som räknas? Jag älskar Tarantino, jag älskar västernfilmer och jag älskar kompositören Ennio Morricones kännspaka västernmusik. Eftersom Django Unchained innehåller precis allt detta blev det här årets film för mig. Utan tvekan.
Alla årskrönikor
Årets bästa musikvideo
Årets bästa film
Årets bästa comeback
Årets mest intressanta skandal
Årets finlandssvenska kreatör
Årets mest sevärda tv-serie
Årets album
Årets bästa spelning
Årets best ever!