Hoppa till huvudinnehåll

Vinterstormar i Europa och USA

Bild: JAVIER ETXEZARRETA/EPA san sebastian

Flera människor har omkommit i vinterstormar i Europa och Nordamerika. Åtminstone fem personer har omkommit i Storbritannien och Frankrike.

I Storbritannien dog två personer i bilolyckor som förorsakades av det dåliga vädret och en person drunknade efter att ha försökt rädda sin hund som hade fallit i en å. I Frankrike dog en ung man då bråte flög omkring i den starka vinden på en byggarbetsplats. Dessutom befaras en rysk sjöman ha drunknat efter att ha fallit överbord från ett fraktfartyg nära den franska kusten.

Flera hundratusen hem är utan ström i västra Frankrike och Storbritannien. Stormen har också stört många människors resplaner. Det förekommer störningar i flyg-, tåg-, båt- och vägtrafiken på båda sidor om Engelska kanalen.

Vindarna har uppnått orkanstyrka och lett till problem både för flyg- och färjetrafiken. I London har Gatwicks flygplats varit utan el under perioder, och flygfältet i franska Nice fick stängas i dag på grund av dålig sikt.

Stormen har också känts av i kustområdena i norra Spanien och det stormade också i Norge under julafton. Flera vägar är där fortfarande avstängda på grund av stormen och myndigheterna uppmanar till försiktighet, speciellt i trafiken.

Is- och snöstormar har också dragit över de nordöstra och mellersta delarna av Nordamerika. Också här har flera hundratusen hem varit utan el och många flyg har inhiberats. Åtminstone 11 personer har omkommit till följd av stormarna i USA.

I Kanada dog fem människor sannolikt i kolmonoxidförgiftning då de använde gas för att hålla igång generatorer som skulle värma deras hem. Flera har också tagits in på sjukhus för liknande förgiftningssymptom. Temperaturen har sjunkit rejält under noll både i trakterna kring Toronto och Ontario.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes